Ajurvéda – dávné tradice stále aktuální

od 12. Října 2019 do 13. Října 2019

Magdalena Vargová

PŘIHLÁSIT SE

Ajurvéda doslova znamená věda o životě. Přichází k nám z Indie a je jí více než 5000 let. Zní to tak vzdáleně…

Může nám tedy něčím prospět moudrost, která se zrodila ve zcela odlišném kulturním i přírodním prostředí? Jaké je její poselství pro Středoevropana 21. století?

 

Magdalena Vargová, která se Ajurvédě věnuje přes deset let a ve Francii vede svou privátní dietetickou poradnu založenou na Ajurvédě a tradiční čínské medicíně, nás obeznámí nejen se základy Ajurvédy.

Díky svému multidisciplinárnímu zaměření nám ukáže mnohé souvislosti s tradiční čínskou dietetikou i současnými stravovacími trendy.

Naučí nás, čím nám může Ajurvéda prospět, i když žijeme v Evropě, tady a teď.

Součástí semináře je také individuální konstituční test vedený praktickou a interaktivní cestou, díky kterému na sebe dokážete nahlédnout z nového úhlu pohledu.

Pro koho je seminář vhodný

Pro účast na semináři není nutné mít předem jakékoliv znalosti v oblasti zdravého životního stylu. Seminář je vhodný pro každého, kdo se na život a stravování rád dívá z různých úhlů pohledu a kdo by si rád ozřejmil souvislosti a společné rysy Ajurvédy s dalšími stravovacími směry.

 

Obsah semináře

  • Seznámíme se se základní teorií 3 Dosha – 3 konstitucí (Kapha, Pitta, Vata), a to jak s jejich fyzickým, tak i psychologický profilem, trávením, trávicím systémem a asimilací potravy vzhledem k individuální konstituci;
  • Poznáme, jak Ajurvéda vnímá souvislost času a rytmů přírody a našeho života (sezóny a klimata, denní rytmus, životní styl);
  • Zjistíme, že i v Ajurvédě jsou řešeny otázky životního prostředí (kvalita stravy, lokální stravování)
  • Budeme se samozřejmě věnovat principům stravování podle Ajurvédy (druh potravin, jejich význam, kvantita a pořadí v konzumaci);
  • Provedeme si individuální konstituční test a dozvíme se, jak se může lišit původní a aktuální konstituce;
  • Pohlédneme na otázky harmonie, nerovnováhy a vzniku nemocí;
  • Naučíme se, jak můžeme napravit důsledky nerovnováhy ve stravování způsobené např. moderními dietami, či potravinovými doplňky;
  • Probereme si charakter jednotlivých typů potravin z pohledu Ajurvédy.

Vše budeme nahlížet jak z pohledu tradiční ajurvédské dietetiky, tak hlavně z pohledu dnešního moderního člověka. Naučíme se, co nám Ajurvéda nabízí a čím nám může v současnosti prospět.

Rozhovor s Magdalénou Vargovou si můžete přečíst zde.

 

Těšíme se na vás.

Čas sobota 10:00 - 17:30 neděle 9:00 - 16:30
Kategorie Seminář
Pořádá Akademie léčivé výživy
Místo

Sacre Coeur

Wellnessia – prostor Seminario

Holečkova 31, Praha 5

Cena 4800 Kč