Makrobiotika bez dogmat

Makrobiotika je v představách mnohých z nás něčím sice asi léčivým, ale rozhodně náročným na čas a dodržování principů a ne příliš lákavě a chutně vypadajícím. Často ji vnímáme jako jeden z nejpřísnějších stravovacích systémů.

To slovo používal už Hippokrates k popisu zdravých lidí, kteří se dožili vysokého věku. Základy moderní makrobiotiky ale byly položeny koncem devatenáctého století v Japonsku a záhy přeneseny do Evropy.

 

Jak vypadá makrobiotika dnes? Překonala své „přísné“ evropské období a může nám pomoci udržet či obnovit naše zdraví, aniž bychom museli od rána do večera myslet na obilí a luštěniny?

 

Zuzana Terešová, která na makrobiotice vychovala své dvě děti, má za sebou dlouhý kus cesty. O makrobiotice říká:

„Makrobiotika, latinsky macrobios, znamená doslova “velký život”. To, proč jsem se rozhodla si ji zvolit jako podstatnou součást svého života, je její schopnost popsat a využívat energii všeho, co nám příroda nabízí, a to dle individuálních potřeb každého jedince a zároveň v rámci všeobecných a jasných pravidel. Někomu přijde složitá, ale když se vám podaří se s ní sblížit nebo dokonce sžít, máte možnost objevit její kouzlo jednoduchosti a současně úžasnou sílu léčivých účinků nejen jednotlivých potravin technologií, ale i dalších technik, které makrobiotika využívá k harmonizaci našeho zdraví a životů.“

 

Pro koho je seminář vhodný

Pro účast na semináři není nutné mít předem jakékoliv znalosti v oblasti zdravého životního stylu. Seminář je vhodný pro každého, kdo se na život a stravování rád dívá z různých úhlů pohledu a kdo by si rád udělal jasno v oblasti makrobiotiky.

 

Obsah semináře

  • Dozvíme se základní informace z historie i současnosti makrobiotiky.
  • Naučíme se na makrobiotiku nahlížet jako na životní styl, ne jako na dietu.
  • Ozřejmíme si základní pojmy, principy Jin a Jang, včetně diagnostiky fyzických a emočních projevů, následného výběru surovin a technologie jejich přípravy pro osobní harmonizaci.
  • Vyslechneme si, jak vnímá makrobiotika teorii 5 elementů a uplatňuje ji na energii potravin, vaření podle ročních období a pro jednotlivé orgány.
  • Dozvíme se, jak nejlépe zvládnout přechod na makrobiotiku, i nejčastější chyby při praktikování makrobiotiky.
  • Naučíme se správně rozložit potraviny na talíři.
  • Uvidíme, že makrobiotika vnímá rozdílně i jednotlivé věkové kategorie, uslyšíme základní doporučení pro děti, mládež, těhotné ženy, sportovce a fyzicky náročné profese, sedavé zaměstnání, starší generaci i vážně nemocné.
  • Kromě toho zjistíme, jaký je rozdíl ve vaření pro muže a ženy.

 

V rámci tohoto semináře vám Zuzana Terešová předá srozumitelnou a jasnou formou nejen podstatné informace a souvislosti o makrobiotice, ale také vám ukáže, jak makrobiotiku co nejsnáze zakomponovat do života. Samozřejmě se s vámi podělí o své pestré osobní zkušenosti a o zážitky lektorky s více než dvacetiletou praxí.

 

Rozhovor se Zuzkou Terešovou o tom, jak se k makrobiotice dostala a proč u ní zůstává si můžete přečíst zde.

Na její video věnované léčbě drobných neduhů pomocí toho. co máme běžně doma, se můžete podívat zde.

Těšíme se na vás.

 

Čas neděle 9:00 -16:30
Kategorie Seminář
Pořádá Akademie léčivé výživy
Místo

Sacre Coeur

Wellnessia – prostor Seminario

Holečkova 31, Praha 5

Cena 2400 Kč