Náš příběh

ZDRAVÍ LIDÉ TVOŘÍ ZDRAVOU SPOLEČNOST

Jsme jako vy. Zkusily jsme kdejakou dietu, ale žádná nefungovala „navždy“, a to dokonce ani jídelníček sestavený na míru opravdu renomovaným výživovým poradcem. „Růžový kamarád“ Ibuprofen je stále v naší kabelce – mírná bolest hlavy a s ní spojená únava je tak nějak součástí běžného pracovního týdne. A taky Espumisan – no však, to znáte – v polední pauze vyběhnete ven a dáte si rychle nějaký oběd. Tím to ovšem nekončí. Trávicí systém se hlásí celé odpoledne… Sodu na pálení žáhy naštěstí mají v lékárničce v kanceláři. A o víkendu – konečně na sebe máme chvilku času – to jistí Gutalax.

Nebo už je to minulost?

Uvědomily jsme si, že ano… vidíme, že pomalu a nenápadně ustoupily takové ty „každodenní malé potíže“ – bolest hlavy, nadýmání, pálení žáhy, zácpa, trvalá mírná únava. A taky že se stabilizovala váha, že už by nás nenapadlo (nebo jen zcela výjimečně :-)) koupit si k obědu běžný sendvič, že to, co máme v lednici a ve spíži tam před pár lety nebylo a naopak.

Jak se to stalo?

Naučily jsme se, co potraviny s tělem skutečně dělají. Poznaly jsme, že každý je jiný a každému vyhovuje jiné složení jídelníčku. Že vybíravé děti možná vůbec nemusí být vybíravé, jen ještě nejsou „pokažené“ a intuitivně poznají, co jejich tělu svědčí a co ne. Zjistily jsme, že ne všechno, co se prodává v prodejnách se zdravou výživou, je zdravé, a že je lepší konvenční zelenina, než vůbec žádná (když zrovna není k dispozici nějaká hodnotnější a čistší…). Trávíme mnohem více času v kuchyni a víme, že je to hodnotně strávený čas.

Uvědomily jsme si, že toto poznání, spolu s mnoha dalšími informacemi, které jsme za mnoho let, kdy jsme se věnovaly otázkám výživy, vstřebaly, nám umožnily pochopit fungování našeho vlastního organismu, naučily nás dávat mu to, co potřebuje, a taky chápat, kde jsme udělaly chybu, když je nám najednou špatně nebo jde váha nečekaně nahoru, a jak ji napravit.

Uvědomily jsme si, jak nás změna stravování změnila i po psychické stránce. Jak jsme díky tomu začaly přitahovat do svého okolí lidi, kteří byli podobně naladěni a učili nás vidět mnoho dalších souvislostí.

 

Hodnoty akademie

jsou hodnotami, za kterými stojíme, které žijeme a chceme, aby pronikaly všemi aktivitami akademie. Každá z nich má několik vrstev a i když se v první rovině týkají našeho přístupu ke stravování, ty další ji přesahují a zasahují do všech úrovní našich životů.

ČTI VÍCE …

 

Díky této osobní zkušenosti víme, že jídlo je silný transformační nástroj. Že strava nám může škodit i pomáhat. Že záleží na každém z nás, jakou cestu si zvolíme, protože to, co si „strkáme do pusy“, patří mezi ty situace v životě, které můžeme mít zcela pod kontrolou. A také víme, že zdraví ani nemoc nejsou náhoda. Že kvalitu vlastního života, po všech stránkách, máme plně ve vlastních rukou, a jsme to jen a jen my sami, kdo je za ni zodpovědný.

Stále se učíme, ta cesta nikdy nekončí. Její součástí je i Akademie léčivé výživy, škola, kterou jsme založily v roce 2013, a která díky všem, kteří ji spolutvoří, díky celému týmu, lektorům, studentům i mnoha podporovatelům, pomáhá těm, kteří chtějí, popojít zase o pár kroků dál. Rádi se na ní potkáme i s vámi.

Jo, a mimochodem, zdravé jídlo může chutnat opravdu báááááječně!

Odborní průvodci

ZKUŠENOSTI & ODBORNOST

Jsme šťastní, že se nám podařilo sestavit unikátní tým odborných průvodců. Všichni, kteří vás budou studiem provázet, jsou nejen skvěle teoreticky vybavení, otevření a nedogmatičtí, ale hlavně mnoho let praktikují a mají zkušenosti z reálné práce s klienty, s lidmi, jako jste vy.

Roger Green

stravování dlouhověkosti, domácí lékař

MUDr. Michaela Šimková

Základy tradiční čínské dietetiky, Muž a žena v průběhu života, Vybrané civilizační nemoci z pohledu TČM

Bc. Monika Divišová

vyvážený jídelníček a práce s klientem, otevření a vedení praxe

Nam Singh Tao Shi

tao a čínské byliny v kuchyni, příprava masa, mikrokosmická orbita

Renáta Jahodová

české byliny

Ing. Michaela Sedláčková

Víkend s vařečkou v ruce, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou

Marta Tovtová

Víkend s vařečkou v ruce

Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.

Víkend s vařečkou v ruce, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou

Lenka Papadakisová

můj příběh, principy moudrého podnikání

Kalman Horvát

můj talent - moje jedinečnost, finanční gramotnost netradičně

Magdalena Vargová

ajurvéda, vaření dle principů ajurvédy

Bill Tara

Člověk, jídlo a ekologie

Eva Leňová

Kolo roku v české a slovenské kuchyni, Příprava masa

Zuzana Terešová

makrobiotika, vaření dle principů makrobiotiky

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Příčiny a prevence civilizačních nemocí

Inga Bylinkina

superpotraviny a tonizující byliny

MUDr. Michaela Romanko Ingrischová

výživy z pohledu západní medicíny a její vliv na prevenci a léčbu některých civilizačních nemocí

Milan Hořínek

psychosomatika

Filip Říha

raw životní styl

MUDr. Jan Vojáček

Funkční medicína a strava

Mgr. Jan Tomeček

Víkend s vařečkou v ruce, Veganství a gourmet vaření dle principů veganství

Dr. Barbara Miller

Zdravé střevo

Bc. Kateřina Literáková

psychologie jídla

Hosté

ŠIRŠÍ SOUVISLOSTI

Rádi mezi sebou vítáme i další odborníky, jejichž oblast působení není nutně stravování. Je ale podstatné to, že sdílejí stejné či podobné hodnoty a jejich práce je inspirativní a rozšiřuje naše obzory.

Partneři

Sdílené hodnoty

My v Akademii máme velké cíle, zároveň úctu k sobě navzájem a pokoru k tomu, co nás přesahuje. Věříme, že můžeme měnit svět, ve kterém žijeme – postupně, jemně, jedno-duše, tím, že začneme každý u sebe… A my, kteří spolu souzníme, pak ve spojení, v partnerské spolu-tvorbě.

Představujeme Vám firmy a projekty, v nichž tvoří lidé, se kterými sdílíme podobné cíle a na své cestě se vzájemně podporujeme.