Bill Tara

Člověk, jídlo a ekologie
Má práce se točí kolem ekologie člověka. Zkoumám propojení starodávné moudrosti a moderního vhledu, které nás vede k souladu mezi naším tělem, myslí a duší a přírodními procesy.

Bill se aktivně věnuje oblasti přirozené péče o zdraví již od roku 1967. Byl prezidentem Erewhon Trading Company, jednoho z prvních amerických národních distributorů organických potravin. Také byl spoluzakladatelem společnosti Sunwheel Natural Foods v Londýně. Od počátku se věnuje poradenství v oblasti zdraví, vyučuje, píše knihy a je zakladatelem mnoha vzdělávacích center věnovaných zdravému životnímu stylu v Evropě i Severní Americe.

Jeho inovativní pohledy a výukové metody, jimiž prezentuje tradiční přístupy ke zdraví, léčení a osobnímu rozvoji, jej zavedly již do více než 20 zemí, v nichž vedl řadu seminářů. Účinkoval v mnoha televizních i rádiových pořadech v Anglii, Americe i Austrálii, kde prezentoval své názory na stravování, osobní rozvoj i enviromentální otázky.

V roce 1975 založil v Londýně Community Health Foundation, charitativní trast, který se stal největším výukovým centrem věnovaným zdraví na světě. Společně s Michio a Aveline Kushiovými založil Kushi Institute a pracoval jako výkonný ředitel pro výukové programy institutu v Londýně a Bostonu. Také byl seniorním členem fakulty v Kiental Institute ve Švýcarsku a v Naropa University v americkém Boulderu. Po čtyři roky předsedal Evropskému makrobiotickému shromáždění a také byl po dobu dvou let v čele Severoamerického makrobiotického kongresu.

Vydal několik knih věnovaných především makrobiotice a orientální diagnostice. Byl prvním „člověkem ze Západu“, který vydal knihu na téma čínské teorie těla a mysli, a to již v roce 1985.

Pravidelně vyučuje ve Velké Británii a v Evropě v Instituto Macrobiotico v Lisabonu, Instituto Macrobiótico de España ve Valencii, v Escuela de Vida v Madridu a v Esmaca v Barceloně. Také je stabilním členem lektorského týmu Academy of Healing Nutrition v New Yorku.

Se svou ženou Marlene Watson-Tara žije v Glasgow, kde také pořádají vlastní kurzy věnované makrobiotice.

 

Více o Billovi a jeho práci si můžete přečíst na jeho webu www.billtara.net.