Eva Leňová

tlumočí, překládá, píše články a organizuje pobyty

Vystudovala jsem Střední hotelovou školu a přestože jsem v oboru nikdy nepracovala, stalo se vaření mým celoživotním koníčkem. Profese překladatelky mi krom jiného přinášela možnost seznámit se s kuchyněmi jiných národů a získat originální kuchařské knihy i přísady např. asijských kuchyní v době, kdy byly v tehdejším Československu k dostání velmi výjimečně. K mým učitelům patřili fandové vaření z Balkánu, Středomoří i dálného východu.

Díky zdravotním problémům v rodině jsem se jako spousta jiných žen v té době naučila využívat zdraví prospěšné techniky i léčivé vlastnosti jídla a brzy jsem setkala s makrobiotikou, které jsem se věnovala dlouhodobě a s výraznými úspěchy. Podobně jsem se v 90. letech 20. století seznámila i s alternativními metodami přístupu ke zdraví od tradičních léčitelů, přes akupunkturu, homeopatii až po meditační praxi, šamanské techniky, cvičení tai či, jógu, feng shui a geomantii. To vše se snažím začleňovat do svého každodenního života a přistupovat ke světu lidí i energií opravdu celostně.

Díky spolupráci s Rogerem Greenem jsem se v roce 2008 seznámila se základními myšlenkami teorie stravování podle zásad dlouhověkosti, které mi na jedné straně potvrdily mé vlastní názory získané z praxe a navíc mi poskytly ideový rámec i odpovědi k mnoha doposud otevřeným tématům. Od roku 2010 příležitostně pořádám kurzy vaření a setkání v kuchyni určené především pro ženy, které spojuji s diskuzemi, výměnou zkušeností a praktickou pomocí při změně životního stylu a přístupu ke světu i lidem. Věřím, že vaření je zábava a jídlo dokáže léčit tělo i duši.

 

Více se o Evě a její práci můžete dozvědět na jejích stránkách www.spolekmagdalena.cz.