Jana Rose Kriváňová

iniciátorka a spoluzakladatelka projektu, stále tvoří, propojuje, vytváří a hledá nová pole podpory a spolupráce

Jídlo je mou vášní a taky projevem láskyplné péče o sebe a své okolí. K tomuto uvědomění však vedla letitá spletitá cesta. Jako dítě jsem se točila v kuchyni kolem babičky a po letních prázdninách jsem díky jejím dobrůtkám odcházela domů vždy o něco těžší. Když jsem měla 8 let, máma doma zavedla vegetariánství. Dojedlo se poslední maso z mrazáku a v komoře přibyly zásoby sójového masa. Musím tady mámu pochválit za to, jak tvořivě a vynalézavě pro nás v té době vařila, a já jsem nikdy neměla pocit, že bych v něčem strádala.

Výběr školy ovlivnila také láska k jídlu a já se rozhodla studovat hotelnictví a gastronomii na střední i vysoké škole. Cestou vědomého zdravého stravování jsem se vydala až po návratu z Austrálie, kde jsem se poprvé začala zabývat sama sebou a vnímat, co jím. Taky jsem tam poznala Rogera Greena, který mě později inspiroval svou Academy of Healing Nutrition v New Yorku.

Věřím, že kvalita našeho života je přímo úměrná kvalitě jídla, které jíme, proto chci Akademií léčivé výživy vytvořit prostor, který nabídne různé pohledy na výživu a její léčivé účinky a zároveň naučí studenty používat je v praxi. Jídlo je pro mě taky společenská příležitost usednout ke stolu s dobrým jídlem a v kruhu přátel sdílet radosti života.

 

Rozhovor s Janou Rose si můžete přečíst zde.