Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.

Vaření dle sezón, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou
Ve zdravém těle zdravý duch.

V akademickém roce 2018/19 vede praktické semináře Vaření dle sezón v programu Prevence výživou.

 

Impulzem pro změnu stravování byl pro mne před 10 lety etický aspekt, kdy jsem byla svědkem obrovského plýtvání potravin a masa v jedné z bohatých evropských zemí, kde jsem tou dobou žila. Stala jsem se vegetariánkou a tento moment se stal rozhodujícím pro mou další cestu a následné studium, ve které se v širších souvislostech prolíná jak vyvážená výživa a lidské zdraví, tak i uvědomělý přístup k životu, ochrana životního prostředí, udržitelnost a tolik potřebná osvěta.

Lidská výživa zdaleka není jen o počítání kalorií, příjmu cukrů, tuků, bílkovin a nutričně důležitých látek, jak ji aplikuje moderní medicína. Proto jsem se začala zajímat o výživu z pohledu východních medicín – hledám styčné body v ájurvédě, tradiční čínské a tibetské medicíně, makrobiotice a zároveň moderní dietetice. Studium výživy z pohledu východních nauk mne přivedlo k hlubšímu vnímání širších souvislostí mezi tím, co konzumujeme, jak se cítíme a jak naše tělo prosperuje. Díky bohatým zkušenostem života v nejrůznějších koutech světa jsem měla možnost se inspirovat řadou stravovacích zvyklostí, používáním bylin, koření a tradičních potravin, čehož nyní využívám jak při přípravě vyvážených jídel, tak při objevování zajímavých chuťových variacích.

Při svých kurzech učím, jak si chutně a jednoduše uvařit z čistě rostlinných surovin a jak žít v tomto světě a přitom být uvědomělým spotřebitelem. Snažím se předávat základní principy zdravého stravování, které se mi osvědčily v prožitcích a zkušenostech sebe sama a všech sdílejících okolo mne. Základem jsou přirozené a čerstvé suroviny a zdravý selský rozum. Neučím žádná dogmata ani neomílám „výživový mainstreem“. Jde mi o rozšiřování obzorů a předávání nových alternativ. Věda o výživě je živý neustále se vyvíjející obor a živě a proměnlivě je na něj i důležité pohlížet.

Vystudovala jsem ekologii (Ing.), etnobotaniku a tropické zemědělství (Ph.D.) na České zemědělské univerzitě v Praze a získala speciální diplom Poradce pro výživu na Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy university v Brně. Účastnila jsem se řady kurzů o dietetice v tradiční čínské medicíně na TCM Clinik Praha či společnosti Sinbios a kurzů makrobiotiky u mého velkého učitele Jana Tomečka.

V současnosti přednáším a pořádám praktické kurzy vaření pro širokou veřejnost, pro studenty Akademie léčivé výživy a zároveň jsem lektorkou Skutečně zdravé školy. Učím jak kuchaře a kuchařky školních jídelen, tak různých vývařoven. Mou další srdcovou aktivitou je program MISP (Masáže ve školách aneb Učíme se respektu), jehož jsem trenérkou.

 

Více se o Katce můžete dozvědět na jejích stránkách www.katerinavari.cz.

Katka o svém lektorování a spolutvorbě v Akademii: Reference