Ing. Michaela Sedláčková

Vaření dle sezón, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou

V akademickém roce 2018/19 vede praktické semináře Vaření dle sezón v programu Prevence výživou.

 

Již od dětství mě velmi lákalo vaření a sbírání bylinek. Má babička měla obrovské znalosti, co se týkalo bylinek, a hodně jsem se od ní naučila. Mým snem bylo studovat medicínu, obor pediatrie, protože jsem vždy chtěla léčit a pomáhat lidem. Na tuto školu jsem se ale nedostala. Vystudovala jsem vysokou školu chemicko-technologickou. A byla jsem pevně rozhodnutá, že se nikdy nebudu živit jako chemik.

Až s postupem času vidím neuvěřitelné souvislosti v tom, že v životě se člověku nic nestane náhodou… Teprve nyní si uvědomuji, jak mohu uplatnit získané vysokoškolské vědomosti ve vaření a děkuji za to.

O zdravé vaření jsem se velmi intenzivně začala zajímat v roce 2002, kdy se mi narodil můj první syn. Cítila jsem, že nabízené „konzervy“ pro děti není to pravé. Tehdy jsem si uvědomila, že nabízené stravování nemá se zdravím téměř nic společného. Také recepty v knížečkách od výrobců umělé výživy mě neoslovily. Většinou se jednalo o velmi dobrý marketingový „tah“, kde firmy hledí jen na profit. To je něco, s čím nemohu vnitřně žít, a tak jsem se rozhodla rozšířit si vzdělanosti v oboru stravování a předávat získané informace.

Začala jsem hledat co nejvíce informací o výživě a zdravém životním stylu. Získané informace mě natolik ovlivnily, že jsem radikálně změnila způsob vaření a přípravy jídel. Již při pohledu na suroviny vím, co by se z nich dalo uvařit. Velkými učiteli byly pro mě mé tři děti. Od roku 2005 jsem  vegetariánem. V tuto dobu mé tělo zcela přirozeně začalo odmítat maso v jakékoli podobě. Doma ale zbývajícím členům rodiny maso připravuji. Chci rozhodnutí, zda budou jíst maso či ne, nechat zcela na nich.

Ráda bych předala mnou nabyté informace. Dozvíte se, co je vhodné vyloučit a co nahradit v naší tradiční české kuchyni, jak se vypořádat s počátečními problémy, když jsou členové rodiny naučeni na klasickou českou kuchyni. Poradím vám, jak nenásilně přeorientovat vaši rodinu na zdravější vaření. Díky studiu dietologie mohu zaručit, že při přípravě zdravějších jídel jsou v jídelníčku zastoupeny všechny látky potřebné pro zdravý růst dětí, ale také dospělých. U stravování platí, co jedinec, to individualita!

 

Více se o Míše můžete dozvědět na jejích stránkách www.biomisa.cz.