Ing. Michaela Sedláčková

V akademickém roce 2018/19 vede praktické semináře Vaření dle sezón v programu Prevence výživou.
Již od dětství mě velmi lákalo vaření a sbírání bylinek. Má babička měla obrovské znalosti, co se týkalo bylinek, a hodně jsem se od ní naučila. Mým snem bylo studovat medicínu, obor pediatrie, protože jsem vždy chtěla léčit a pomáhat lidem. Na tuto školu jsem se ale nedostala. Vystudovala jsem vysokou školu chemicko-technologickou. A byla jsem pevně rozhodnutá, že se nikdy nebudu živit jako chemik.
Až s postupem času vidím neuvěřitelné souvislosti v tom, že v životě se člověku nic nestane náhodou… Teprve nyní si uvědomuji, jak mohu uplatnit získané vysokoškolské vědomosti ve vaření a děkuji za to.
O zdravé vaření jsem se velmi intenzivně začala zajímat v roce 2002, kdy se mi narodil můj první syn. Cítila jsem, že nabízené „konzervy“ pro děti není to pravé. Tehdy jsem si uvědomila, že nabízené stravování nemá se zdravím téměř nic společného. Také recepty v knížečkách od výrobců umělé výživy mě neoslovily. Většinou se jednalo o velmi dobrý marketingový „tah“, kde firmy hledí jen na profit. To je něco, s čím nemohu vnitřně žít, a tak jsem se rozhodla rozšířit si vzdělanosti v oboru stravování a předávat získané informace.
Začala jsem hledat co nejvíce informací o výživě a zdravém životním stylu. Získané informace mě natolik ovlivnily, že jsem radikálně změnila způsob vaření a přípravy jídel. Již při pohledu na suroviny vím, co by se z nich dalo uvařit. Velkými učiteli byly pro mě mé tři děti. Od roku 2005 jsem vegetariánem. V tuto dobu mé tělo zcela přirozeně začalo odmítat maso v jakékoli podobě. Doma ale zbývajícím členům rodiny maso připravuji. Chci rozhodnutí, zda budou jíst maso či ne, nechat zcela na nich.
Ráda bych předala mnou nabyté informace. Dozvíte se, co je vhodné vyloučit a co nahradit v naší tradiční české kuchyni, jak se vypořádat s počátečními problémy, když jsou členové rodiny naučeni na klasickou českou kuchyni. Poradím vám, jak nenásilně přeorientovat vaši rodinu na zdravější vaření. Díky studiu dietologie mohu zaručit, že při přípravě zdravějších jídel jsou v jídelníčku zastoupeny všechny látky potřebné pro zdravý růst dětí, ale také dospělých. U stravování platí, co jedinec, to individualita!
Více se o Míše můžete dozvědět na jejích stránkách www.biomisa.cz.

Roger Green
jak na stravování dlouhověkých, domácí lékař
MUDr. Michaela Šimková
Základy tradiční čínské dietetiky, Muž a žena v průběhu života, Dietetika v souvislostech
Bc. Monika Divišová
zdravý jídelníček, práce s klientem, otevření a vedení praxe
Marta Tovtová
Vaření dle sezón, Vaření dle principů ajurvédy
Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.
Vaření dle sezón, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou
Lenka Papadakisová
můj příběh, principy moudrého podnikání
Kalman Horvát
můj talent - moje jedinečnost, finanční gramotnost netradičně
Magdalena Vargová
ajurvéda, vaření dle principů ajurvédy
Eva Leňová
Výživa v evropské tradici
Zuzana Terešová
makrobiotika, vaření dle principů makrobiotiky
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.
Příčiny a prevence civilizačních nemocí
Inga Bylinkina
superpotraviny a tonizující byliny
Milan Hořínek
psychosomatika
Filip Říha
raw životní styl
MUDr. Jan Vojáček
Prevence a výživa z pohledu funkční medicíny
Mgr. Jan Tomeček
Vaření dle sezón, Veganství a ekologie
Dr. Barbara Miller
Zdraví střev a zdravá krev, Specifická výživa