Zuzana Terešová

V akademickém roce 2018/19 přednáší téma Makrobiotika bez dogmat a vede praktický seminář na toto téma v programu Principy výživových směrů.
Od roku 1993 se věnuji různým sebepoznávacím technikám a aktivitám a od roku 1998 provozuji vlastní praxi včetně vedení seminářů. Ve svém vzdělávání a praktikování neustále pokračuji.
Prvním pomocníkem na cestě pochopení souvislostí a přijetí zodpovědnosti sama za sebe mi byla makrobiotika. Je dobré praktikovat jí jako celek, v tom je její síla. V našich krajích je často minimalizovaná pouze na jídlo. Je to ale velmi široký obor, podporující stejnou měrou duchovní práci na sobě samém, stravu, meditaci, stejně tak pohyb a dechová cvičení. V tomto úžasném propojení se pak dějí zázraky.
Za ty roky hledání jsem prošla různými fázemi. Prvním krokem byla striktní vázanost na jídlo. Pak jsem objevila meditace a buddhismus a došla k závěru, že je jedno, co jíme. Tělo mi však záhy ukázalo, jak jsou jednotlivé systémy a metody propojeny a že i o něj je třeba se starat. Zažila jsem sama na sobě, jak silné jsou navyknuté způsoby bytí („body memory“), jako „zabezpečení“ známé formy existence. Jak těžké je vzdát se kontroly a nechat s láskou a vděčností lidi, věci a události volně přicházet a odcházet. A byla to i makrobiotika, díky které jsem se stala vnímavější a vstřícnější ke všem těmto procesům.
Na svých seminářích bych ráda umožnila lidem uvědomit si a zažít souvislosti mezi zdravím, nemocí a psychickým stavem pomocí systému makrobiotiky. Není mým cílem lidi předělávat, pouze ukazovat možnosti, které tu jsou pro nás všechny k dispozici.
Více o práci Zuzany si můžete přečíst na jejích stránkách www.bemacrobio.cz.

Roger Green
jak na stravování dlouhověkých, domácí lékař
MUDr. Michaela Šimková
Základy tradiční čínské dietetiky, Muž a žena v průběhu života, Dietetika v souvislostech
Bc. Monika Divišová
zdravý jídelníček, práce s klientem, otevření a vedení praxe
Ing. Michaela Sedláčková
Vaření dle sezón, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou
Marta Tovtová
Vaření dle sezón, Vaření dle principů ajurvédy
Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.
Vaření dle sezón, Vaření pro celiaky a osoby s cukrovkou
Lenka Papadakisová
můj příběh, principy moudrého podnikání
Kalman Horvát
můj talent - moje jedinečnost, finanční gramotnost netradičně
Magdalena Vargová
ajurvéda, vaření dle principů ajurvédy
Eva Leňová
Výživa v evropské tradici
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.
Příčiny a prevence civilizačních nemocí
Inga Bylinkina
superpotraviny a tonizující byliny
Milan Hořínek
psychosomatika
Filip Říha
raw životní styl
MUDr. Jan Vojáček
Prevence a výživa z pohledu funkční medicíny
Mgr. Jan Tomeček
Vaření dle sezón, Veganství a ekologie
Dr. Barbara Miller
Zdraví střev a zdravá krev, Specifická výživa