Studijní plán
Termíny studia pro první a druhý ročník 2016/2017
Teoretické semináře probíhají v sobotu od 9,00 do 17,00 hod a v neděli od 9,00 do 16,30 hod.
Praktické semináře probíhají v sobotu od 9,00 do 17,00 hod a v neděli od 9,00 do 15,00 hod.
Vyhrazujeme si možnost dodatečné úpravy.
Obor I
I. ročník

Stravování dlouhověkých
17. - 18. 9. 2016
Existuje vůbec něco takového? Je možné stravou ovlivnit délku a kvalitu života? Mají dlouhověké národy, co se týče stravování, něco společného? Intenzivní seminář věnovaný unikátnímu konceptu Stravování dlouhověkých nás kromě základních principů, na kterých stojí, seznámí i s tím, co můžeme v dnešní době úspěšně aplikovat z tradičních výživových znalostí různých kultur i jaké jsou nejnovější poznatky nutriční vědy, jak stavět na umírněnosti, rovnováze, jednoduchosti a jak si udržet dobré zdraví po celý dlouhý život.
OSNOVA
- Principy stravování podle zásad dlouhověkosti
- Rozdíly mezi přístupem západní a východní civilizace ke stravování
- Celostní přístup ke stravování
- Zásady výživy
- Základní pojmy
- Energetické vlastnosti potravin
- Typy potravin: horké, zahřívající, neutrální, ochlazující, studené
- Doktrína signatur
- Heteropatický přístup k vyrovnávání energetické nerovnováhy
- Nedostatečnost krve
- Nedostatek jinu, esence, či, jangu
- Vlhkost, chlad, horkost
- Stagnace či, stagnace jangu
- Šen
- Vliv ročních období
- Přechodné období
- Změny životního stylu
- Byliny a potraviny vhodné k hubnutí
- Léčivé a preventivní dietetické zásady
- Potraviny pro dobrou náladu, potraviny pro emocionální pohodu
- Kterým jídlům se vyhnout
- Základní výživové doplňky, základní vitamíny, základní minerály

Vaření dle sezón – babí léto
1. - 2. 10. 2016
nebo 8. - 9. 10. 2016
nebo 15. - 16. 10. 2016
nebo 22. - 23. 10. 2016
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Vaření dle sezón – podzim (vč. ukázek vánočního pečení)
29. - 30. 10. 2016
nebo 5. - 6. 11. 2016
nebo 12. - 13. 11. 2016
nebo 19. - 20. 11. 2016
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Tradiční čínská dietetika pro 21. století
3. - 4. 12. 2016
Dietetika je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších dietetických systémů na světě, který staví na prevenci a vědomí, že jídlo je naším lékem. V akademii na vás čeká nejen klasický výklad, ale také pohled na TČD v širším kontextu se "západní" dietetikou i na souvislosti s dnešním způsobem života a tím nejlepším z ní pro 21. století.
OSNOVA
- Pilíře Tradiční čínské medicíny yin – yang a pět elementů – jak jim dobře porozumět, jaké je jejich praktické využití v současném světě, jak je můžeme uplatnit v dietetice a v souvislosti se zdravím
- Pohled na jednotlivé potraviny z hlediska energetické medicíny a využití v praxi (kvalita energií, povaha, chuť atp.)
- Charakteristika moderních potravin dle hledisek energetické medicíny
- Rozumné stravování v jednotlivých ročních obdobích – praktická pravidla
- Metoda určení konstituce člověka – jaké jsou hlavní konstituční typy dle TČM a dietetická pravidla na míru
- Nejčastější chyby ve stravování, možnosti jejich nápravy

Principy zdravého jídelníčku
11. - 12. 2. 2017
Velmi prakticky zaměřený seminář, na kterém si názorně, věcně a jasně ukážeme, jak teoretické poznatky o jídle a stravování zavést do svého života. Dostanete jednoduchý a přitom fungující návod, jak si začít tvořit vlastní jídelníček, kam chodit nakupovat i čím si vybavit kuchyň a mnoho postřehů z Moničiny praxe i osobního života.
OSNOVA
- Praktický a konkrétní návod jak si sestavit svůj osobní jídelníček podle principů stravování dlouhověkosti a jak je uvést co nejsnadněji do každodenního života
- Jak přežít ve světě plném masa, mléka, cukru a chleba
- Jednoduché vysvětlení základních principů propojující většinu výživových směrů a praktické tipy k jejich rychlému zařazení do praxe
- Očisty organismu a jejich aplikace v praxi
II. ročník

8 teoretických seminářů
Ve druhém ročníku si jako studenti Oboru I volíte libovolných 8 předmětů ze všech, které jsou v daném akademickém roce vypsány a které budete chtít absolvovat.
Kompletní nabídka je uvedena ve studijním plánu pro Obor II.
Svůj výběr nám dáte vědět před začátkem akademického roku.
Máte však samozřejmě také možnost dokoupit si i další předměty, pokud chcete studovat více.
Kompletní nabídka je uvedena ve studijním plánu pro Obor II.
Svůj výběr nám dáte vědět před začátkem akademického roku.
Máte však samozřejmě také možnost dokoupit si i další předměty, pokud chcete studovat více.
Obor II
I. ročník

Stravování dlouhověkých
17. - 18. 9. 2016
Existuje vůbec něco takového? Je možné stravou ovlivnit délku a kvalitu života? Mají dlouhověké národy, co se týče stravování, něco společného? Intenzivní seminář věnovaný unikátnímu konceptu Stravování dlouhověkých nás kromě základních principů, na kterých stojí, seznámí i s tím, co můžeme v dnešní době úspěšně aplikovat z tradičních výživových znalostí různých kultur i jaké jsou nejnovější poznatky nutriční vědy, jak stavět na umírněnosti, rovnováze, jednoduchosti a jak si udržet dobré zdraví po celý dlouhý život.
OSNOVA
- Principy stravování podle zásad dlouhověkosti
- Rozdíly mezi přístupem západní a východní civilizace ke stravování
- Celostní přístup ke stravování
- Zásady výživy
- Základní pojmy
- Energetické vlastnosti potravin
- Typy potravin: horké, zahřívající, neutrální, ochlazující, studené
- Doktrína signatur
- Heteropatický přístup k vyrovnávání energetické nerovnováhy
- Nedostatečnost krve
- Nedostatek jinu, esence, či, jangu
- Vlhkost, chlad, horkost
- Stagnace či, stagnace jangu
- Šen
- Vliv ročních období
- Přechodné období
- Změny životního stylu
- Byliny a potraviny vhodné k hubnutí
- Léčivé a preventivní dietetické zásady
- Potraviny pro dobrou náladu, potraviny pro emocionální pohodu
- Kterým jídlům se vyhnout
- Základní výživové doplňky, základní vitamíny, základní minerály

Tradiční čínská dietetika pro 21. století
3. - 4. 12. 2016
Dietetika je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších dietetických systémů na světě, který staví na prevenci a vědomí, že jídlo je naším lékem. V akademii na vás čeká nejen klasický výklad, ale také pohled na TČD v širším kontextu se "západní" dietetikou i na souvislosti s dnešním způsobem života a tím nejlepším z ní pro 21. století.
OSNOVA
- Pilíře Tradiční čínské medicíny yin – yang a pět elementů – jak jim dobře porozumět, jaké je jejich praktické využití v současném světě, jak je můžeme uplatnit v dietetice a v souvislosti se zdravím
- Pohled na jednotlivé potraviny z hlediska energetické medicíny a využití v praxi (kvalita energií, povaha, chuť atp.)
- Charakteristika moderních potravin dle hledisek energetické medicíny
- Rozumné stravování v jednotlivých ročních obdobích – praktická pravidla
- Metoda určení konstituce člověka – jaké jsou hlavní konstituční typy dle TČM a dietetická pravidla na míru
- Nejčastější chyby ve stravování, možnosti jejich nápravy

Tradiční čínská dietetika v kuchyni
5. 12. 2016
Praktický seminář, na kterém se naučíte připravovat skvělá jídla dle principů tradiční čínské dietetiky.

Vaření dle sezón – zima
14. - 15. 1. 2017
nebo 21. - 22. 1. 2016
nebo 28. - 29. 1. 2017
nebo 4. - 5. 2. 2017
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Principy zdravého jídelníčku
11. - 12. 2. 2017
Velmi prakticky zaměřený seminář, na kterém si názorně, věcně a jasně ukážeme, jak teoretické poznatky o jídle a stravování zavést do svého života. Dostanete jednoduchý a přitom fungující návod, jak si začít tvořit vlastní jídelníček, kam chodit nakupovat i čím si vybavit kuchyň a mnoho postřehů z Moničiny praxe i osobního života.
OSNOVA
- Praktický a konkrétní návod jak si sestavit svůj osobní jídelníček podle principů stravování dlouhověkosti a jak je uvést co nejsnadněji do každodenního života
- Jak přežít ve světě plném masa, mléka, cukru a chleba
- Jednoduché vysvětlení základních principů propojující většinu výživových směrů a praktické tipy k jejich rychlému zařazení do praxe
- Očisty organismu a jejich aplikace v praxi

Vaření dle sezón – jaro
11. - 12. 3. 2017
nebo 18. - 19. 3. 2017
nebo 25. - 26. 3. 2017
nebo 1. - 2. 4. 2017
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Tradiční evropská kuchyně
29. - 30. 4. 2017
Často míváme sklony hledat pomoc a inspiraci někde daleko, nejlépe na druhém konci světa, a zapomínáme na moudrost místa, z něhož pocházíme. Podívejme se proto společně na historii a tradice v evropských kuchyních. Zkoumání kořenů a tradic nám může pomoci lépe poznat sami sebe, ukotvit se v místě i čase a lépe přijímat i případné více či méně „exotické“ pohledy a myšlenky.
OSNOVA
- Zamyšlení nad tradicemi a jejich významem v našich životech
- Krátký exkurz do evropské historie
- Co je a co není tradiční v kuchyni
- Něco k tradičním potravinám
- Strava našich předků a její proměny
- Charakteristika kuchyní jednotlivých oblastí a zemí
- Důležitost kuchyně pro pocit národní identity
- Sousedé na talíři
- Co nás spojuje – pokus o zobecnění evropských stravovacích návyků
- Domácí inspirace pro dlouhověkost
- Stravování jako cesta ke spokojenosti se sebou samým

Tao a čínské byliny v kuchyni
29. - 30. 4. 2017
Taoismus není jen filozofie a čtení posvátných textů. Od ostatních náboženství se liší hlavně tím, že učí, jak dělat něco pro sebe. Po tisíciletí taoismus vytvářel soubor nauk pro lidi, které mohou používat a zajistit si tak lepší, šťastnější, zdravější a delší život. Taoismus nabízí praktický systém, který není závislý na vaší víře či přesvědčení. Jediné, co vyžaduje, je praktikovat ho.
OSNOVA
- Vaření s bylinnými toniky, použití energetizujících potravin
- Zásady sezónního používání tonizujících potravin
- Speciální tonizující jídla pro jednotlivá roční období a životní fáze
- Čínská bylinná lékárnička
- Jak nakoupit kvalitní byliny
- Ingredience potřebné pro přípravu tonizujících jídel
- Zdraví ženy
- Co jíst při nachlazení nebo chřipce
- Meditace „slunce a měsíc v břiše“ pomůže znovu nastartovat zažívací systém
- Kouzlo kaše jook
- Jídla z jednoho hrnce
- Základní prvky orientální diagnózy a zdravotního poradenství
- Základní použití akupresury
- Ukázky vaření tonizujících jídel s čínskými bylinami pro jednotlivá roční období a různé zdravotní potíže.

Tradiční evropská kuchyně praxe
1. 5. 2017
Praktický seminář, na kterém se necháme inspirovat kuchyní našich sousedů blízkých i vzdálenějších. Snídaně třeba z Ukrajiny, oběd z Maďarska, večeře z Balkánu, zákusek například z Finska, dortík z Francie a teplý nápoj z Irska – nezní to lákavě? Ani českou kuchyni nevynecháme.

Terapeutický týden I.
5. - 12. 5. 2017
DIAGNOSTIKA V INTEGROVANÉ CELOSTNÍ MEDICÍNĚ
Co je integrovaná celostní medicína? Co znamená a z čeho vychází? Jaké jsou diagnostické metody v klasické, moderní i novodobé, propojující medicíně? S jakými systémy se můžeme setkat, co je jim společné a v čem jsou rozdílné? Jak se orientovat v alternativní medicíně a různých způsobech vyšetřování? V čem je pro nás významná psychosomatika? Míša nám poskytne fundované odpovědi na tyto i další otázky a odnesete si i hlubší znalosti diagnostiky dle tradiční čínské medicíny.
PRÁCE S KLIENTEM
Práce celostního výživového terapeuta je práce s lidmi - navíc na velmi osobní úrovni, tudíž vyžaduje nejen kladný vztah k lidem, ale také velmi dobrou úroveň vnímání a komunikace, disciplínu i chuť pomáhat druhým a ochotu vést ostatní. Chceme-li být opravdovými profesionály, musíme být schopni nést plnou zodpovědnost za výsledky svých klientů.
MŮJ TALENT - MOJE JEDINEČNOST
Váš talent je odpověď. Nepleťte si dovednosti s talentem. Dovednost je dřina. Talent je energie.
Když používáme svůj talent, tak se nacházíme ve vysoké energii. Nemusíme s nikým soutěžit a nemusíme nikoho pokořit, abychom byli prospěšní a dobře placení.
Jaký je tedy ten váš?
MŮJ PŘÍBĚH
Vyprávění a sdílení příběhů je v současnosti nejmocnější způsob, jak sdílet své myšlenky a jak měnit svět. Je to umění, které je třeba trénovat a sdílet s ostatními.
Tento den se budeme bavit tím, jak vytvořit, zpracovat a sdílet přitažlivý a autentický osobní příběh nebo příběh projektu.
OSNOVA
Co je integrovaná celostní medicína? Co znamená a z čeho vychází? Jaké jsou diagnostické metody v klasické, moderní i novodobé, propojující medicíně? S jakými systémy se můžeme setkat, co je jim společné a v čem jsou rozdílné? Jak se orientovat v alternativní medicíně a různých způsobech vyšetřování? V čem je pro nás významná psychosomatika? Míša nám poskytne fundované odpovědi na tyto i další otázky a odnesete si i hlubší znalosti diagnostiky dle tradiční čínské medicíny.
PRÁCE S KLIENTEM
Práce celostního výživového terapeuta je práce s lidmi - navíc na velmi osobní úrovni, tudíž vyžaduje nejen kladný vztah k lidem, ale také velmi dobrou úroveň vnímání a komunikace, disciplínu i chuť pomáhat druhým a ochotu vést ostatní. Chceme-li být opravdovými profesionály, musíme být schopni nést plnou zodpovědnost za výsledky svých klientů.
MŮJ TALENT - MOJE JEDINEČNOST
Váš talent je odpověď. Nepleťte si dovednosti s talentem. Dovednost je dřina. Talent je energie.
Když používáme svůj talent, tak se nacházíme ve vysoké energii. Nemusíme s nikým soutěžit a nemusíme nikoho pokořit, abychom byli prospěšní a dobře placení.
Jaký je tedy ten váš?
MŮJ PŘÍBĚH
Vyprávění a sdílení příběhů je v současnosti nejmocnější způsob, jak sdílet své myšlenky a jak měnit svět. Je to umění, které je třeba trénovat a sdílet s ostatními.
Tento den se budeme bavit tím, jak vytvořit, zpracovat a sdílet přitažlivý a autentický osobní příběh nebo příběh projektu.
CELOSTNÍ DIAGNOSTIKA
- Celostní medicína – vysvětlení pojmu a principů, se kterými pracuje
- Pohled na člověka jako bio-psycho-socio-energo-spirituální bytost a co z toho pro nás prakticky vyplývá
- Možnosti diagnostiky na poli energo-informační medicíny v současné době, aneb aplikace principů tradičních medicín v moderním světě
- Diagnostika z jazyka – teoreticky i prakticky
- Zopakování systému pěti elementů, důraz na porozumění a praktické využití
- Jednotlivé orgánové systémy (dle TCM) podrobně
- jak fungují, co v těle zařizují a s čím souvisí
- jak je můžeme diagnostikovat
- jak vypadají obrazy jejich nerovnováhy
- Využití v praxi s navázáním na stravovací doporučení
- Praktické ukázky diagnostiky, základní jednoduchý manuál, procvičování
PRÁCE S KLIENTEM
- Možnosti forem práce s klientem – učitel, poradce, terapeut, kouč. Co je nejvhodnější pro mě?
- Základy komunikace a koučování
- Úvodní konzultace a vstupní dotazník
- Jak zvládnout propojení různých aspektů práce terapeuta – informace, praktické návody, realita klientova života, úroveň znalostí, psychika, motivace a podpora při změně
- Jak uvést teoretické odborné informace do reality klientova života
- Jak pracovat v rámci konzultací s ostatními aspekty životního stylu – pohyb, psychika, stres, life&work balance, time management, vztahy, menstruační cyklus
- Tipy jak udržet konzultaci ve vyhrazeném čase konzultace
- Sestavení mého osobního příběhu terapeuta celostní výživy – sebevědomí, sebe hodnota
- Můj osobní prostor a péče o sebe jako terapeuta v pomáhající profesi – pozitiva, úskalí, doporučení jak „přežít“
- Sdílení dlouholetých zkušeností z nutriční praxe zkušených terapeutů
MŮJ TALENT – MOJE JEDINEČNOST
Příprava na seminář:
- E-mailem obdržíte TEST JEDINEČNOSTI
- Vyplněný jej zašlete k vyhodnocení
- Ještě před seminářem obdržíte výsledky a text s popisem všech talentů
Průběh semináře:
- Důkladné seznámení se sedmi talenty, jak fungují v praxi
- Individuální pozornost vašim dvěma nejsilnějším talentům a jejich rozvoji
- Jak uvidět svou jedinečnost a jak zajistit, aby ji viděli i vaši klienti
MŮJ PŘÍBĚH
- Zpracování informačně a emočně vyváženého příběhu (vás nebo vašeho projektu), který přitahuje pozornost, zaujme, podporuje vaše aktivity
- Zpětná vazba na váš příběh, který můžete rovnou použít ve vašich prezentacích, výstupech, webových stránkách
- Trénink tzv. elevator pitch (výtahové promluvy) – jak v 1 minutě prezentovat podstatu svého projektu tak, abyste zaujali jakéhokoli posluchače
- Síla sdílení příběhů v kruhu

Vaření dle sezón – léto
20. - 21. 5. 2017
nebo 27. - 28. 5. 2017
nebo 3. - 4. 6. 2017
nebo 10. - 11. 6. 2017
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

České byliny
24. - 25. 6. 2017
Byliny nás spojují s našimi předky, kteří odvary, lektvary, tinktury a placky z bylin běžně používali. Chápali spojitost mezi bylinou a člověkem. Určovali byliny dle chuti, účinku, tvaru, barvy, síly a velikosti, ale také dle výrazu a projevu nemoci. Pojďme se společně jejich znalostem a vědomí přiblížit a zapustit hlubší kořeny do míst, z nichž pocházíme.
Představte si louku plnou voňavých bylin, plnost jejich barev, bezpočet chutí, potěšení všech smyslů našeho těla a pohlazení duše. To vše a ještě mnohem víc jsou byliny. Krásné, moudré a vnitřně silné, pomocnice v léčení i výživě.
OSNOVA
Představte si louku plnou voňavých bylin, plnost jejich barev, bezpočet chutí, potěšení všech smyslů našeho těla a pohlazení duše. To vše a ještě mnohem víc jsou byliny. Krásné, moudré a vnitřně silné, pomocnice v léčení i výživě.
- Historie bylin
- Struktura bylin a jejich souvislost s pěti živly
- Rozdělení bylin dle účinku (čistící, svíravé, posilující, povzbuzující atd.)
- Domácí bylinná lékárnička
- Bylinná aromaterapie

České byliny praxe
26. 6. 2017
Kouzlo bylin objevíme jen osobním kontaktem s nimi. Jejich krása, vůně i textura nám pomohou uchopit jejich energii a dovolit jim, aby nám předaly to, co pro nás mají nachystáno.
OSNOVA
- Poznávání bylin
- Založení domácí bylinkové spirály (15 základních bylin na zahradě)
- Zpracování bylin – jak připravit nálev, odvar, tinkturu, výluhové oleje, koření, masti, balzámy, krémy, sirupy, placky, obklady a octy
- Zpívání léčivých manter – pro zvýšení léčivých účinků bylin
II. ročník

Domácí lékař
10. - 11. 9. 2016
Není nutné běhat s každým nachlazením či bolestí k doktorovi. S mnohými potížemi nám pomůže léčivý pohyb a příroda sama. Vedle tradičních českých přírodních léčiv si můžeme zpestřit repertoár i technikami, cvičením a léčivými prostředky z východních léčebných tradic. Prožitkový seminář plný pohybu a akce, ve kterém Roger příjemně kombinuje základní techniky taoistické filosofie spolu s podstatnými prvky mnoha dalších silných celostních směrů a zasazuje je do konceptu Stravování dlouhověkých.
OSNOVA
- Základy 5000 let starého cvičení Do-In
- Některé techniky masáže shiatsu
- Základy akupresury
- Příprava a práce s obklady
- Přehled nejdůležitějších domácích léčivých přípravků inspirovaných východními léčebnými systémy
- Nejnovější potravinové doplňky

Terapeutický týden II.
23. - 30. 9. 2016
PRAKTICKÁ DIAGNOSTIKA
Procvičovat, procvičovat, procvičovat - žádný učený z nebe nespadl... Zas a znovu, dva dny plné praktické celostní diagnostiky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NETRADIČNĚ
Naše hojnost se neodvíjí od toho, kolik měsíčně vyděláváme, ale od toho, jak dlouho nemusíme vydělávat.
OTEVŘENÍ A VEDENÍ PRAXE TERAPEUTA
Úspěch výživového poradce záleží nejen na jeho nutričních znalostech. Velmi důležitá je i metodika, komunikace a celková organizace.
PRINCIPY MOUDRÉHO PODNIKÁNÍ
Podnikáme hlavou a srdcem, k užitku svému, druhých i celé společnosti.
Důvěra, integrita, vzájemně k užitku, rovnováha, jednoduchost, rytmus a cyklus, propojenost - to jsou principy moudrého podnikání.
OSNOVA
Procvičovat, procvičovat, procvičovat - žádný učený z nebe nespadl... Zas a znovu, dva dny plné praktické celostní diagnostiky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NETRADIČNĚ
Naše hojnost se neodvíjí od toho, kolik měsíčně vyděláváme, ale od toho, jak dlouho nemusíme vydělávat.
OTEVŘENÍ A VEDENÍ PRAXE TERAPEUTA
Úspěch výživového poradce záleží nejen na jeho nutričních znalostech. Velmi důležitá je i metodika, komunikace a celková organizace.
PRINCIPY MOUDRÉHO PODNIKÁNÍ
Podnikáme hlavou a srdcem, k užitku svému, druhých i celé společnosti.
Důvěra, integrita, vzájemně k užitku, rovnováha, jednoduchost, rytmus a cyklus, propojenost - to jsou principy moudrého podnikání.
PRAKTICKÁ DIAGNOSTIKA
- Praktický výcvik v základních principech diagnostiky
- Deset otázek, diagnostika z jazyka, pozorování, poslech, pohmat, dotazování atp.
- Sestavení diagnostického závěru, určení problematických orgánových systémů, nalezení nerovnováhu
- Sestavení dietetických doporučení na základě konkrétního diagnostického obrazu
- Vlastní i klientské kasuistiky
FINANČNÍ GRAMOTNOST NETRADIČNĚ
- Kde čerpat peníze pro vaši finanční rezervu
- 3 odlišné způsoby, jak kontrolovat své peníze
- Jednoduchá typologie podle toho, jak nakupujeme
- Nastavení správné finanční priority pro vaši nejbližší budoucnost
- Rozvoj 3 klíčových podnikatelských dovedností:
- Podnikám a nemám nic – 5 „zázračných“ kroků
- Jazyk hojnosti – jak z naší touhy, potřeby udělat příležitost pro druhé lidi
- Jak prodávat bez prodávání
OTEVŘENÍ A VEDENÍ PRAXE TERAPEUTA
- Formy práce s klientem a vedení terapeutické praxe
- Praktická organizace práce s klientem – prostor, chování, komunikace, objednávání,
telefonická a e-mailová komunikace - Realizace dlouhodobých programů – výhody, nevýhody, konkrétní návody a příklady
- Struktura konzultací při dlouhodobém programu
- Pomůcky – obrázky, ukázky, knížky, přístroje
- Konkrétní podoba a ukázky psaných materiálů pro klienty – jídelníček, recepty, návody, emaily
- Jak zvládat nespokojeného klienta
- Stanovení ceny a základy prodeje a vedení vstupní/prodejní konzultace
- Co udělat proto, aby mě klient doporučoval
- Co všechno ostatní potřebuje úspěšný nutriční terapeut znát aneb sdílení osobní cesty nutričního terapeuta
PRINCIPY MOUDRÉHO PODNIKÁNÍ
- Trojjedinost v podnikání – podle čeho se rozhodujeme:
- hodnota – co mi jde lehce, s radostí, dává mi smysl
- integrita rozhodování – soulad mezi myslí, srdcem a tělem
- vzájemně k užitku – mě, klientům a vyššímu záměru
- svoboda – důvěra, zodpovědnost, vliv
- Vytváření proudění v podnikání – hodnota a páka, pentagram
- Podnikatelský záměr, majitelské zadání
- Konzultace podnikatelských situací a sdílení zkušeností na téma moje podnikatelská praxe (councilový kruh, seznámeni s principy otevřené komunikace)

Ajurvéda – dávné tradice stále aktuální
22. - 23. 10. 2016
Ajurvéda doslova znamená věda o životě. Přichází k nám z Indie a je jí více než 5000 let. Může nám tedy něčím prospět moudrost, která se zrodila ve zcela odlišném kulturním i přírodním prostředí? Jaké je její poselství pro Středoevropana 21. století? Ukážeme si mnohé souvislosti Ajurvédy s tradiční čínskou dietetikou i současnými stravovacími trendy, čím nám může Ajurvéda prospět, i když žijeme v Evropě, tady a teď. Díky individuálnímu konstitučnímu testu na sebe dokážete nahlédnout z nového úhlu pohledu.
OSNOVA
- Úvod do Ajurvédy (současná situace ve výživě, moderní a tradiční dietetika)
- Teorie 3 Dosha/konstitucí – Kapha, Pitta, Vata (fyzický profil a psychologický profil)
- Trávení, trávící systém a asimilace potravy
- Čas a rytmus přírody a našeho života (sezóny a klima, denní rytmus, životní styl)
- Environmentální otázky (kvalita stravy, lokální stravování)
- Stravování podle ajurvédy (druh potravin, jejich význam, kvantita a pořadí a v konzumaci vzhledem na individuální konstituci, akt stravování)
- Ajurvédická definice/diagnostika původní a aktuální konstituce
- Harmonie, nerovnováha a vznik chorob
- Důsledky z nerovnováhy ve stravování a způsoby nápravy (moderní diety, labeling, vegetariánství, potravinové doplňky)
- Charakter jednotlivých potravin individuálně, v kategorii – ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy, mléčné produkty, maso a vejce, oleje, cukry, nápoje, koření
- Praktickou a interaktivní cestou individuální konstituční test

Ajurvéda v kuchyni
24. 10. 2016
Praktický seminář, v němž se naučíte uplatňovat principy ajurvédské kuchyně v evropském kontextu a ochutnáte lahodné pokrmy z kuchyně naší lektorky.

Zdraví muže v moderní době
12. - 13. 11. 2016
Zdraví je záležitostí mysli, těla a ducha a zahrnuje všechny aspekty našeho života. Zdraví není náhoda. Můžeme jej utvářet a podporovat každý den našimi myšlenkami a činy. Jaké jsou nejčastější aspekty, které nejvíce ovlivňují zdraví mužů? A je vůbec nějaký rozdíl mezi "ženským" a "mužským" zdravím? Na téma mužského zdraví se podíváme optikou starých léčebných tradic, vědeckého výzkumu, pozorování člověka, ekologie lidstva i zdravého rozumu.
OSNOVA
- Lidské zdraví a epidemie současnosti
- Téma vlivu pohlaví na zdraví a nemoc společnosti
- Společenský vliv mužů a žen na přístup ke zdraví – fyzická citlivost, kulturní očekávání
- Chápání fyzických a emocionálních archetypů v mužském zdraví prostřednictvím Teorie pěti transformací (Five Transformation Theory)
- Sebe-diagnostika pro muže
- Zdraví a spirituální identita
- Mužské reprodukční zdraví
- Zdravotní specifika jednotlivých pohlaví
- Andropauza, hormony, stárnutí

Tradiční evropská kuchyně
10. - 11. 12. 2016
Často míváme sklony hledat pomoc a inspiraci někde daleko, nejlépe na druhém konci světa, a zapomínáme na moudrost místa, z něhož pocházíme. Podívejme se proto společně na historii a tradice v evropských kuchyních. Zkoumání kořenů a tradic nám může pomoci lépe poznat sami sebe, ukotvit se v místě i čase a lépe přijímat i případné více či méně „exotické“ pohledy a myšlenky.
OSNOVA
- Zamyšlení nad tradicemi a jejich významem v našich životech
- Krátký exkurz do evropské historie
- Co je a co není tradiční v kuchyni
- Něco k tradičním potravinám
- Strava našich předků a její proměny
- Charakteristika kuchyní jednotlivých oblastí a zemí
- Důležitost kuchyně pro pocit národní identity
- Sousedé na talíři
- Co nás spojuje – pokus o zobecnění evropských stravovacích návyků
- Domácí inspirace pro dlouhověkost
- Stravování jako cesta ke spokojenosti se sebou samým

Tradiční evropská kuchyně praxe
12. 12. 2016
Praktický seminář, na kterém se necháme inspirovat kuchyní našich sousedů blízkých i vzdálenějších. Snídaně třeba z Ukrajiny, oběd z Maďarska, večeře z Balkánu, zákusek například z Finska, dortík z Francie a teplý nápoj z Irska – nezní to lákavě? Ani českou kuchyni nevynecháme.

Makrobiotika bez dogmat
14. - 15. 1. 2017
Makrobiotika má schopnost popsat a využívat energii všeho, co nám příroda nabízí, a to dle individuálních potřeb každého jedince a zároveň v rámci všeobecných a jasných pravidel. Někomu přijde složitá, ale když se vám podaří se s ní sblížit nebo dokonce sžít, máte možnost objevit její kouzlo jednoduchosti a současně úžasnou sílu léčivých účinků nejen jednotlivých potravin a technologií, ale i dalších technik, které makrobiotika využívá k harmonizaci našeho zdraví a životů.
OSNOVA
- Úvod do makrobiotiky (historie, současná situace)
- Makrobiotika jako životní styl, ne jako dieta
- Základní pojmy
- Principy Jin a Jang – diagnostika fyzických a emočních projevů, následný výběr surovin a technologie jejich přípravy pro osobní harmonizaci
- Nerovnováha Jinu a Jangu jako vznik nemocí
- Teorie 5 elementů – energie potravin, vaření podle ročních období a pro jednotlivé orgány
- Výhody makrobiotiky
- Nejčastější chyby při praktikování makrobiotiky
- Rozložení potravin na talíři (výživově a v rámci jednoho dne – snídaně, oběd, večeře)
- Makrobiotika pro jednotlivé věkové kategorie (děti, mládež, těhotné ženy, sportovci + fyzické profese, sedavé zaměstnání, starší generace, vážně nemocní)
- Rozdíl vaření pro muže a ženy
- Doporučená literatura
- Přechod na makrobiotiku

Makrobiotika v kuchyni
16. 1. 2017
Praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů makrobiotiky, postupům při vaření základních surovin, pro jednotlivá roční období a jednotlivé orgány. Uvidíte (tedy ochutnáte...), jak může být makrobiotické jídlo mňamózní.

Jak přežít dobu jedovou
18. - 19. 2. 2017
I když se snažíme zdravě a kvalitně jíst, mnohdy nás ani nenapadne, čím dalším si poškozujeme zdraví. Ukazuje se, že nejen potravinářský, ale také kosmetický a farmaceutický průmysl spoléhá na to, že se o věc jaksi příliš nezajímáme. Nečteme příbaly, a když ano, stejně jim nerozumíme. Už víme, že éčkům se vyhneme používáním přirozených potravin bez průmyslového zpracování, ale jak s tím ostatním? Jaké látky člověku škodí i v malých dávkách při dlouhodobém užívání? A to přesto, že jsou obsažené v nápojích a potravinách jako zcela bezpečné. Jak uplatnit princip předběžné opatrnosti a prevenci civilizačních nemocí v každodenním životě a v každém věku.
OSNOVA
- Je cukr bílý nepřítel?
- Zdravotní rizika fruktózy
- Aspartam a umělá sladidla
- Formaldehyd a metanol
- Umělá barviva
- Fluoridy
- Hliník v potravinách
- Hormonální disruptory
- Toxicita rtuti
- Přídatné látky ve vakcínách
- Thimerosal
- Soli hliníku jako adjuvans
- Vakcíny proti HPV
- Vitamín D3
- Kurkumin
- Cukrovka

Ženské zdraví
11. - 12. 3. 2017
Počínaje první menstruací začínají ženy zažívat psychické i fyzické změny související s fluktuující hladinou hormonů. Rostlinná medicína a výživa nám nabízejí přirozenou pomoc při vyrovnávání hormonální hladiny, uvolnění stresu, zlepšení trávení, posílení imunitního systému, energie a vitality. Ženy se však potýkají i s dalšími potížemi, jako je toxicita, přibírání na váze, nedostatečnost živin, stres, nedostatek energie, potíže se zažíváním a chronické nemoci spojené se současným životním stylem. Pojďme se společně naučit používat tonizující byliny a další potraviny podporující ženské zdraví v celém jeho širokém spektru.
OSNOVA
- Všeobecný přehled o tonizujících bylinách a super potravinách
- Detoxikace a omlazující rituály
- Taoistický systém Tří pokladů a svět tonizujících bylin, které tvoří tzv. Umění zářivého zdraví
- Super potraviny a jejich role v rámci současných nutričních potřeb člověka
- Míchání elixírů pro ženské zdraví a dlouhověkost, vč. formulí a receptů
- Recepty z tonizujících bylin a super potravin určených pro ženský reprodukční systém v různých stadiích života
- Mýty a pravdy o detoxikaci:
- Toxiny – fyzické, emocionální, mentální a duchovní
- Aspekty vyváženého a bezpečného čištění
- Rozdíly mezi různými přístupy k detoxikaci (vypuzení a tonizace, nárazové a trvalé čištění, celotělové a orgánové čištění apod.)
- Nebezpečí a symptomy některých populárních detoxifikačních programů
- Jak poznat, kdy naše tělo potřebuje očistu
- Interní a externí detoxikační metody
- Ájurvédská detoxikace
- Specifické byliny, super potraviny a doplňky podporující trvalé jemné čištění
- Jednoduché nápoje pro rozhýbání stagnací v těle
- Tonika podporující krásu jdoucí zevnitř ven
- Celostní přístup k regulaci váhy
- Vrozená tělesná konstituce a ideální váha – speciální byliny a super potraviny i každodenní výběr potravin podporující náš záměr k trvalým výsledkům

Západní medicína v hrubé kostce
22. - 23. 4. 2017
V současné době žijeme ve světě, kde dominuje západní medicína. Považujeme tedy za důležité, abyste poznali anatomii lidského těla a základní podstatu nejen civilizačních onemocnění právě z jejího pohledu. S tím souvisí i znalost možností jejich základní diagnostiky a léčby. Samozřejmostí je i znalost principů prevence nemocí tak, jak je vidí západní medicína. A jako třešnička na pomyslném dortu vás čeká i nácvik neodkladné první pomoci. Umět někomu zachránit život je přece úžasné...
OSNOVA
- Základy anatomie
- Fyziologie a patofyziologie
- Přehled diagnostických metod
- Základní informace o léčebných metodách
- Nespecifické střevní záněty – ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc
- Nácvik neodkladné první pomoci zážitkovou formou

Psychosomatika
20. - 21. 5. 2017
Má psychika vztah ke stavu našeho fyzického těla a případné nemoci? O tom už dnes asi nikdo nepochybuje. Ale jaké jsou zákonitosti tohoto vztahu a jak pracovat s psychikou tak, abychom si vlastní zdraví nesabotovali tzv. zevnitř? Pojďme se na to společně podívat.
OSNOVA
- Psychobiomodulace
- Personalizované přístupy
- Základy biomodulačních principů
- Biologie emocí – biomodulační vztah emocí a fyzických potíží
- Teorie traumatu
- Vznik traumatu a udržovací stresory
- Stresové a traumatické procesy v mozku
- Proces disociace (oddělení) při zážitku traumatu
- Forma disociovaných částí – tři osobnostní Já
- Mnohovrstevnatost traumatu a role terapeuta
- Traumatické zapletení a traumatický vír
- Řeč traumat – pocity těla
- Předcházení retraumatizaci, krizová intervence
- Narušené vztahové vazby jako možná příčina fyzických i psychických potíží
- Vztahové vazby v prenatálním věku
- Vztahové vazby v raném dětství
- Vliv narušených vztahových vazeb na další vývoj člověka
- Psychosomatika
- Anatomie – základní znalosti umístění a funkce orgánů
- Nemoci – základní charakteristiky a příznaky vybraných nemocí
- Anatomie mozku ve vztahu k identifikaci traumat
- Evoluční psychosomatika – synchronicita vývoje orgánů a psychických obranných systémů
- Charakteristika průběhu nemocí
- Specifický vliv traumat na konkrétní fyzické orgány, příklady
- Psychické poruchy z hlediska psychosomatiky, příklady
- Integrace traumatu, terapeutické techniky, vztah k výživovým návykům

Raw životní styl
10. - 11. 6. 2017
Stravovat se "raw", tedy syrovou stravou je jedním ze silných trendů ve stravování posledních několika let. Je ale raw skutečně pro všechny a spočívá jen v tom, že prostě přestaneme potraviny tepelně upravovat? Můžeme si touto stravou nějak ublížit a jak tedy praktikovat raw tak, abychom si nevědomky neublížili? Není to nakonec vlastně celý životní styl?
OSNOVA
- Co s námi dělá raw food?
- Proč a kdy jíst živou stravu?
- Živiny v raw stravě, zdroje surovin
- Green smoothies, šťávy
- Polévky, zálivky a dipy
- Saláty, které vás už nikdy nebudou nudit
- Gurmánská jídla – co všechno se dá „vyrawbit“?
- Raw dezerty
- Vybavení raw kuchyně
- Týdenní optimalizace přípravy raw food
- Funkční strava – řešení konkrétních situací vhodnou raw stravou
- Raw životní styl
- Jak spánkem nabíjíme vlastní baterky?
- Můžeme dýcháním rozdmýchávat náš vnitřní oheň?
- Pohybem prohříváme celé tělo
- Doplňujeme živiny
- Zvyšujeme si pH
- Detox těla – kdy a jak na detox a půsty
- Emoce a jídlo

Raw životní styl praxe
12. 6. 2017
Praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů živé stravy.