Studijní plán

Termíny studia pro první a druhý ročník 2016/2017

Teoretické semináře probíhají v sobotu od 9,00 do 17,00 hod a v neděli od 9,00 do 16,30 hod.

Praktické semináře probíhají v sobotu od 9,00 do 17,00 hod a v neděli od 9,00 do 15,00 hod.

Vyhrazujeme si možnost dodatečné úpravy.

Obor I

I. ročník

Stravování dlouhověkých

17. - 18. 9. 2016
Existuje vůbec něco takového? Je možné stravou ovlivnit délku a kvalitu života? Mají dlouhověké národy, co se týče stravování, něco společného? Intenzivní seminář věnovaný unikátnímu konceptu Stravování dlouhověkých nás kromě základních principů, na kterých stojí, seznámí i s tím, co můžeme v dnešní době úspěšně aplikovat z tradičních výživových znalostí různých kultur i jaké jsou nejnovější poznatky nutriční vědy, jak stavět na umírněnosti, rovnováze, jednoduchosti a jak si udržet dobré zdraví po celý dlouhý život.
OSNOVA
  • Principy stravování podle zásad dlouhověkosti
  • Rozdíly mezi přístupem západní a východní civilizace ke stravování
  • Celostní přístup ke stravování
  • Zásady výživy
  • Základní pojmy
  • Energetické vlastnosti potravin
  • Typy potravin: horké, zahřívající, neutrální, ochlazující, studené
  • Doktrína signatur
  • Heteropatický přístup k vyrovnávání energetické nerovnováhy
  • Nedostatečnost krve
  • Nedostatek jinu, esence, či, jangu
  • Vlhkost, chlad, horkost
  • Stagnace či, stagnace jangu
  • Šen
  • Vliv ročních období
  • Přechodné období
  • Změny životního stylu
  • Byliny a potraviny vhodné k hubnutí
  • Léčivé a preventivní dietetické zásady
  • Potraviny pro dobrou náladu, potraviny pro emocionální pohodu
  • Kterým jídlům se vyhnout
  • Základní výživové doplňky, základní vitamíny, základní minerály

Vaření dle sezón – babí léto

1. - 2. 10. 2016 nebo 8. - 9. 10. 2016 nebo 15. - 16. 10. 2016 nebo 22. - 23. 10. 2016
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Vaření dle sezón – podzim (vč. ukázek vánočního pečení)

29. - 30. 10. 2016 nebo 5. - 6. 11. 2016 nebo 12. - 13. 11. 2016 nebo 19. - 20. 11. 2016
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Tradiční čínská dietetika pro 21. století

3. - 4. 12. 2016
Dietetika je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších dietetických systémů na světě, který staví na prevenci a vědomí, že jídlo je naším lékem. V akademii na vás čeká nejen klasický výklad, ale také pohled na TČD v širším kontextu se "západní" dietetikou i na souvislosti s dnešním způsobem života a tím nejlepším z ní pro 21. století.
OSNOVA
  • Pilíře Tradiční čínské medicíny yin – yang a pět elementů – jak jim dobře porozumět, jaké je jejich praktické využití v současném světě, jak je můžeme uplatnit v dietetice a v souvislosti se zdravím
  • Pohled na jednotlivé potraviny z hlediska energetické medicíny a využití v praxi (kvalita energií, povaha, chuť atp.)
  • Charakteristika moderních potravin dle hledisek energetické medicíny
  • Rozumné stravování v jednotlivých ročních obdobích – praktická pravidla
  • Metoda určení konstituce člověka – jaké jsou hlavní konstituční typy dle TČM a dietetická pravidla na míru
  • Nejčastější chyby ve stravování, možnosti jejich nápravy

Principy zdravého jídelníčku

11. - 12. 2. 2017
Velmi prakticky zaměřený seminář, na kterém si názorně, věcně a jasně ukážeme, jak teoretické poznatky o jídle a stravování zavést do svého života. Dostanete jednoduchý a přitom fungující návod, jak si začít tvořit vlastní jídelníček, kam chodit nakupovat i čím si vybavit kuchyň a mnoho postřehů z Moničiny praxe i osobního života.
OSNOVA
  • Praktický a konkrétní návod jak si sestavit svůj osobní jídelníček podle principů stravování dlouhověkosti a jak je uvést co nejsnadněji do každodenního života
  • Jak přežít ve světě plném masa, mléka, cukru a chleba
  • Jednoduché vysvětlení základních principů propojující většinu výživových směrů a praktické tipy k jejich rychlému zařazení do praxe
  • Očisty organismu a jejich aplikace v praxi

II. ročník

8 teoretických seminářů

Ve druhém ročníku si jako studenti Oboru I volíte libovolných 8 předmětů ze všech, které jsou v daném akademickém roce vypsány a které budete chtít absolvovat.
Kompletní nabídka je uvedena ve studijním plánu pro Obor II.
Svůj výběr nám dáte vědět před začátkem akademického roku.

Máte však samozřejmě také možnost dokoupit si i další předměty, pokud chcete studovat více.

Obor II

I. ročník

Stravování dlouhověkých

17. - 18. 9. 2016
Existuje vůbec něco takového? Je možné stravou ovlivnit délku a kvalitu života? Mají dlouhověké národy, co se týče stravování, něco společného? Intenzivní seminář věnovaný unikátnímu konceptu Stravování dlouhověkých nás kromě základních principů, na kterých stojí, seznámí i s tím, co můžeme v dnešní době úspěšně aplikovat z tradičních výživových znalostí různých kultur i jaké jsou nejnovější poznatky nutriční vědy, jak stavět na umírněnosti, rovnováze, jednoduchosti a jak si udržet dobré zdraví po celý dlouhý život.
OSNOVA
  • Principy stravování podle zásad dlouhověkosti
  • Rozdíly mezi přístupem západní a východní civilizace ke stravování
  • Celostní přístup ke stravování
  • Zásady výživy
  • Základní pojmy
  • Energetické vlastnosti potravin
  • Typy potravin: horké, zahřívající, neutrální, ochlazující, studené
  • Doktrína signatur
  • Heteropatický přístup k vyrovnávání energetické nerovnováhy
  • Nedostatečnost krve
  • Nedostatek jinu, esence, či, jangu
  • Vlhkost, chlad, horkost
  • Stagnace či, stagnace jangu
  • Šen
  • Vliv ročních období
  • Přechodné období
  • Změny životního stylu
  • Byliny a potraviny vhodné k hubnutí
  • Léčivé a preventivní dietetické zásady
  • Potraviny pro dobrou náladu, potraviny pro emocionální pohodu
  • Kterým jídlům se vyhnout
  • Základní výživové doplňky, základní vitamíny, základní minerály

Tradiční čínská dietetika pro 21. století

3. - 4. 12. 2016
Dietetika je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších dietetických systémů na světě, který staví na prevenci a vědomí, že jídlo je naším lékem. V akademii na vás čeká nejen klasický výklad, ale také pohled na TČD v širším kontextu se "západní" dietetikou i na souvislosti s dnešním způsobem života a tím nejlepším z ní pro 21. století.
OSNOVA
  • Pilíře Tradiční čínské medicíny yin – yang a pět elementů – jak jim dobře porozumět, jaké je jejich praktické využití v současném světě, jak je můžeme uplatnit v dietetice a v souvislosti se zdravím
  • Pohled na jednotlivé potraviny z hlediska energetické medicíny a využití v praxi (kvalita energií, povaha, chuť atp.)
  • Charakteristika moderních potravin dle hledisek energetické medicíny
  • Rozumné stravování v jednotlivých ročních obdobích – praktická pravidla
  • Metoda určení konstituce člověka – jaké jsou hlavní konstituční typy dle TČM a dietetická pravidla na míru
  • Nejčastější chyby ve stravování, možnosti jejich nápravy

Tradiční čínská dietetika v kuchyni

5. 12. 2016
Praktický seminář, na kterém se naučíte připravovat skvělá jídla dle principů tradiční čínské dietetiky.

Vaření dle sezón – zima

14. - 15. 1. 2017 nebo 21. - 22. 1. 2016 nebo 28. - 29. 1. 2017 nebo 4. - 5. 2. 2017
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Principy zdravého jídelníčku

11. - 12. 2. 2017
Velmi prakticky zaměřený seminář, na kterém si názorně, věcně a jasně ukážeme, jak teoretické poznatky o jídle a stravování zavést do svého života. Dostanete jednoduchý a přitom fungující návod, jak si začít tvořit vlastní jídelníček, kam chodit nakupovat i čím si vybavit kuchyň a mnoho postřehů z Moničiny praxe i osobního života.
OSNOVA
  • Praktický a konkrétní návod jak si sestavit svůj osobní jídelníček podle principů stravování dlouhověkosti a jak je uvést co nejsnadněji do každodenního života
  • Jak přežít ve světě plném masa, mléka, cukru a chleba
  • Jednoduché vysvětlení základních principů propojující většinu výživových směrů a praktické tipy k jejich rychlému zařazení do praxe
  • Očisty organismu a jejich aplikace v praxi

Vaření dle sezón – jaro

11. - 12. 3. 2017 nebo 18. - 19. 3. 2017 nebo 25. - 26. 3. 2017 nebo 1. - 2. 4. 2017
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Tradiční evropská kuchyně

29. - 30. 4. 2017
Často míváme sklony hledat pomoc a inspiraci někde daleko, nejlépe na druhém konci světa, a zapomínáme na moudrost místa, z něhož pocházíme. Podívejme se proto společně na historii a tradice v evropských kuchyních. Zkoumání kořenů a tradic nám může pomoci lépe poznat sami sebe, ukotvit se v místě i čase a lépe přijímat i případné více či méně „exotické“ pohledy a myšlenky.
OSNOVA
  • Zamyšlení nad tradicemi a jejich významem v našich životech
  • Krátký exkurz do evropské historie
  • Co je a co není tradiční v kuchyni
  • Něco k tradičním potravinám
  • Strava našich předků a její proměny
  • Charakteristika kuchyní jednotlivých oblastí a zemí
  • Důležitost kuchyně pro pocit národní identity
  • Sousedé na talíři
  • Co nás spojuje – pokus o zobecnění evropských stravovacích návyků
  • Domácí inspirace pro dlouhověkost
  • Stravování jako cesta ke spokojenosti se sebou samým

Tao a čínské byliny v kuchyni

29. - 30. 4. 2017
Taoismus není jen filozofie a čtení posvátných textů. Od ostatních náboženství se liší hlavně tím, že učí, jak dělat něco pro sebe. Po tisíciletí taoismus vytvářel soubor nauk pro lidi, které mohou používat a zajistit si tak lepší, šťastnější, zdravější a delší život. Taoismus nabízí praktický systém, který není závislý na vaší víře či přesvědčení. Jediné, co vyžaduje, je praktikovat ho.
OSNOVA
  • Vaření s bylinnými toniky, použití energetizujících potravin
  • Zásady sezónního používání tonizujících potravin
  • Speciální tonizující jídla pro jednotlivá roční období a životní fáze
  • Čínská bylinná lékárnička
  • Jak nakoupit kvalitní byliny
  • Ingredience potřebné pro přípravu tonizujících jídel
  • Zdraví ženy
  • Co jíst při nachlazení nebo chřipce
  • Meditace „slunce a měsíc v břiše“ pomůže znovu nastartovat zažívací systém
  • Kouzlo kaše jook
  • Jídla z jednoho hrnce
  • Základní prvky orientální diagnózy a zdravotního poradenství
  • Základní použití akupresury
  • Ukázky vaření tonizujících jídel s čínskými bylinami pro jednotlivá roční období a různé zdravotní potíže.

Tradiční evropská kuchyně praxe

1. 5. 2017
Praktický seminář, na kterém se necháme inspirovat kuchyní našich sousedů blízkých i vzdálenějších. Snídaně třeba z Ukrajiny, oběd z Maďarska, večeře z Balkánu, zákusek například z Finska, dortík z Francie a teplý nápoj z Irska – nezní to lákavě? Ani českou kuchyni nevynecháme.

Terapeutický týden I.

5. - 12. 5. 2017
DIAGNOSTIKA V INTEGROVANÉ CELOSTNÍ MEDICÍNĚ

Co je integrovaná celostní medicína? Co znamená a z čeho vychází? Jaké jsou diagnostické metody v klasické, moderní i novodobé, propojující medicíně? S jakými systémy se můžeme setkat, co je jim společné a v čem jsou rozdílné? Jak se orientovat v alternativní medicíně a různých způsobech vyšetřování? V čem je pro nás významná psychosomatika? Míša nám poskytne fundované odpovědi na tyto i další otázky a odnesete si i hlubší znalosti diagnostiky dle tradiční čínské medicíny.


PRÁCE S KLIENTEM

Práce celostního výživového terapeuta je práce s lidmi - navíc na velmi osobní úrovni, tudíž vyžaduje nejen kladný vztah k lidem, ale také velmi dobrou úroveň vnímání a komunikace, disciplínu i chuť pomáhat druhým a ochotu vést ostatní. Chceme-li být opravdovými profesionály, musíme být schopni nést plnou zodpovědnost za výsledky svých klientů.


MŮJ TALENT - MOJE JEDINEČNOST

Váš talent je odpověď. Nepleťte si dovednosti s talentem. Dovednost je dřina. Talent je energie.
Když používáme svůj talent, tak se nacházíme ve vysoké energii. Nemusíme s nikým soutěžit a nemusíme nikoho pokořit, abychom byli prospěšní a dobře placení.
Jaký je tedy ten váš?


MŮJ PŘÍBĚH

Vyprávění a sdílení příběhů je v současnosti nejmocnější způsob, jak sdílet své myšlenky a jak měnit svět. Je to umění, které je třeba trénovat a sdílet s ostatními.
Tento den se budeme bavit tím, jak vytvořit, zpracovat a sdílet přitažlivý a autentický osobní příběh nebo příběh projektu.
OSNOVA

CELOSTNÍ DIAGNOSTIKA

  • Celostní medicína – vysvětlení pojmu a principů, se kterými pracuje
  • Pohled na člověka jako bio-psycho-socio-energo-spirituální bytost a co z toho pro nás prakticky vyplývá
  • Možnosti diagnostiky na poli energo-informační medicíny v současné době, aneb aplikace principů tradičních medicín v moderním světě
  • Diagnostika z jazyka – teoreticky i prakticky
  • Zopakování systému pěti elementů, důraz na porozumění a praktické využití
  • Jednotlivé orgánové systémy (dle TCM) podrobně
    • jak fungují, co v těle zařizují a s čím souvisí
    • jak je můžeme diagnostikovat
    • jak vypadají obrazy jejich nerovnováhy
  • Využití v praxi s navázáním na stravovací doporučení
  • Praktické ukázky diagnostiky, základní jednoduchý manuál, procvičování

 

PRÁCE S KLIENTEM

  • Možnosti forem práce s klientem – učitel, poradce, terapeut, kouč. Co je nejvhodnější pro mě?
  • Základy komunikace a koučování
  • Úvodní konzultace a vstupní dotazník
  • Jak zvládnout propojení různých aspektů práce terapeuta – informace, praktické návody, realita klientova života, úroveň znalostí, psychika, motivace a podpora při změně
  • Jak uvést teoretické odborné informace do reality klientova života
  • Jak pracovat v rámci konzultací s ostatními aspekty životního stylu – pohyb, psychika, stres, life&work balance, time management, vztahy, menstruační cyklus
  • Tipy jak udržet konzultaci ve vyhrazeném čase konzultace
  • Sestavení mého osobního příběhu terapeuta celostní výživy – sebevědomí, sebe hodnota
  • Můj osobní prostor a péče o sebe jako terapeuta v pomáhající profesi – pozitiva, úskalí, doporučení jak „přežít“
  • Sdílení dlouholetých zkušeností z nutriční praxe zkušených terapeutů

 

MŮJ TALENT – MOJE JEDINEČNOST

Příprava na seminář:

  • E-mailem obdržíte TEST JEDINEČNOSTI
  • Vyplněný jej zašlete k vyhodnocení
  • Ještě před seminářem obdržíte výsledky a text s popisem všech talentů

Průběh semináře:

  • Důkladné seznámení se sedmi talenty, jak fungují v praxi
  • Individuální pozornost vašim dvěma nejsilnějším talentům a jejich rozvoji
  • Jak uvidět svou jedinečnost a jak zajistit, aby ji viděli i vaši klienti

 

MŮJ PŘÍBĚH

  • Zpracování  informačně a emočně vyváženého příběhu (vás nebo vašeho  projektu), který  přitahuje pozornost, zaujme, podporuje vaše aktivity
  • Zpětná vazba na váš příběh, který  můžete rovnou  použít ve vašich prezentacích, výstupech, webových stránkách
  • Trénink tzv. elevator pitch (výtahové promluvy) – jak v 1 minutě prezentovat podstatu svého projektu tak, abyste zaujali jakéhokoli posluchače
  • Síla sdílení příběhů v kruhu

Vaření dle sezón – léto

20. - 21. 5. 2017 nebo 27. - 28. 5. 2017 nebo 3. - 4. 6. 2017 nebo 10. - 11. 6. 2017
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

České byliny

24. - 25. 6. 2017
Byliny nás spojují s našimi předky, kteří odvary, lektvary, tinktury a placky z bylin běžně používali. Chápali spojitost mezi bylinou a člověkem. Určovali byliny dle chuti, účinku, tvaru, barvy, síly a velikosti, ale také dle výrazu a projevu nemoci. Pojďme se společně jejich znalostem a vědomí přiblížit a zapustit hlubší kořeny do míst, z nichž pocházíme.
Představte si louku plnou voňavých bylin, plnost jejich barev, bezpočet chutí, potěšení všech smyslů našeho těla a pohlazení duše. To vše a ještě mnohem víc jsou byliny. Krásné, moudré a vnitřně silné, pomocnice v léčení i výživě.
OSNOVA
  • Historie bylin
  • Struktura bylin a jejich souvislost s pěti živly
  • Rozdělení bylin dle účinku (čistící, svíravé, posilující, povzbuzující atd.)
  • Domácí bylinná lékárnička
  • Bylinná aromaterapie

České byliny praxe

26. 6. 2017
Kouzlo bylin objevíme jen osobním kontaktem s nimi. Jejich krása, vůně i textura nám pomohou uchopit jejich energii a dovolit jim, aby nám předaly to, co pro nás mají nachystáno.
OSNOVA
  • Poznávání bylin
  • Založení domácí bylinkové spirály (15 základních bylin na zahradě)
  • Zpracování bylin – jak připravit nálev, odvar, tinkturu, výluhové oleje, koření, masti, balzámy, krémy, sirupy, placky, obklady a octy
  • Zpívání léčivých manter – pro zvýšení léčivých účinků bylin

II. ročník

Domácí lékař

10. - 11. 9. 2016
Není nutné běhat s každým nachlazením či bolestí k doktorovi. S mnohými potížemi nám pomůže léčivý pohyb a příroda sama. Vedle tradičních českých přírodních léčiv si můžeme zpestřit repertoár i technikami, cvičením a léčivými prostředky z východních léčebných tradic. Prožitkový seminář plný pohybu a akce, ve kterém Roger příjemně kombinuje základní techniky taoistické filosofie spolu s podstatnými prvky mnoha dalších silných celostních směrů a zasazuje je do konceptu Stravování dlouhověkých.
OSNOVA
  • Základy 5000 let starého cvičení Do-In
  • Některé techniky masáže shiatsu
  • Základy akupresury
  • Příprava a práce s obklady
  • Přehled nejdůležitějších domácích léčivých přípravků inspirovaných východními léčebnými systémy
  • Nejnovější potravinové doplňky

Terapeutický týden II.

23. - 30. 9. 2016
PRAKTICKÁ DIAGNOSTIKA

Procvičovat, procvičovat, procvičovat - žádný učený z nebe nespadl... Zas a znovu, dva dny plné praktické celostní diagnostiky.


FINANČNÍ GRAMOTNOST NETRADIČNĚ

Naše hojnost se neodvíjí od toho, kolik měsíčně vyděláváme, ale od toho, jak dlouho nemusíme vydělávat.


OTEVŘENÍ A VEDENÍ PRAXE TERAPEUTA

Úspěch výživového poradce záleží nejen na jeho nutričních znalostech. Velmi důležitá je i metodika, komunikace a celková organizace.


PRINCIPY MOUDRÉHO PODNIKÁNÍ

Podnikáme hlavou a srdcem, k užitku svému, druhých i celé společnosti.
Důvěra, integrita, vzájemně k užitku, rovnováha, jednoduchost, rytmus a cyklus, propojenost - to jsou principy moudrého podnikání.
OSNOVA

PRAKTICKÁ DIAGNOSTIKA

  • Praktický výcvik v základních principech diagnostiky
  • Deset otázek, diagnostika z jazyka, pozorování, poslech, pohmat, dotazování atp.
  • Sestavení diagnostického závěru, určení problematických orgánových systémů, nalezení nerovnováhu
  • Sestavení dietetických doporučení na základě konkrétního diagnostického obrazu
  • Vlastní i klientské kasuistiky

 

FINANČNÍ GRAMOTNOST NETRADIČNĚ

  • Kde čerpat peníze pro vaši finanční rezervu
  • 3 odlišné způsoby, jak kontrolovat své peníze
  • Jednoduchá typologie podle toho, jak nakupujeme
  • Nastavení správné finanční priority pro vaši nejbližší budoucnost
  • Rozvoj 3 klíčových podnikatelských dovedností:
    • Podnikám a nemám nic – 5 „zázračných“ kroků
    • Jazyk hojnosti – jak z naší touhy, potřeby udělat příležitost pro druhé lidi
    • Jak prodávat bez prodávání

 

OTEVŘENÍ A VEDENÍ PRAXE TERAPEUTA

  • Formy práce s klientem a vedení terapeutické praxe
  • Praktická organizace práce s klientem – prostor, chování, komunikace, objednávání,
    telefonická a e-mailová komunikace
  • Realizace dlouhodobých programů – výhody, nevýhody, konkrétní návody a příklady
  • Struktura konzultací při dlouhodobém programu
  • Pomůcky – obrázky, ukázky, knížky, přístroje
  • Konkrétní podoba a ukázky psaných materiálů pro klienty – jídelníček, recepty, návody, emaily
  • Jak zvládat nespokojeného klienta
  • Stanovení ceny a základy prodeje a vedení vstupní/prodejní konzultace
  • Co udělat proto, aby mě klient doporučoval
  • Co všechno ostatní potřebuje úspěšný nutriční terapeut znát aneb sdílení osobní cesty nutričního terapeuta

 

PRINCIPY MOUDRÉHO PODNIKÁNÍ

  • Trojjedinost  v podnikání  – podle čeho  se rozhodujeme:
    • hodnota – co  mi  jde lehce, s radostí, dává  mi  smysl
    • integrita rozhodování – soulad mezi  myslí, srdcem a tělem
    • vzájemně k užitku – mě, klientům a vyššímu záměru
    • svoboda  –  důvěra, zodpovědnost, vliv
  • Vytváření proudění  v podnikání –  hodnota a páka, pentagram
  • Podnikatelský  záměr,  majitelské  zadání
  • Konzultace podnikatelských  situací  a  sdílení zkušeností na téma moje  podnikatelská  praxe (councilový kruh, seznámeni  s principy otevřené  komunikace)

 

Ajurvéda – dávné tradice stále aktuální

22. - 23. 10. 2016
Ajurvéda doslova znamená věda o životě. Přichází k nám z Indie a je jí více než 5000 let. Může nám tedy něčím prospět moudrost, která se zrodila ve zcela odlišném kulturním i přírodním prostředí? Jaké je její poselství pro Středoevropana 21. století? Ukážeme si mnohé souvislosti Ajurvédy s tradiční čínskou dietetikou i současnými stravovacími trendy, čím nám může Ajurvéda prospět, i když žijeme v Evropě, tady a teď. Díky individuálnímu konstitučnímu testu na sebe dokážete nahlédnout z nového úhlu pohledu.
OSNOVA
  • Úvod do Ajurvédy (současná situace ve výživě, moderní a tradiční dietetika)
  • Teorie 3 Dosha/konstitucí – Kapha, Pitta, Vata (fyzický profil a psychologický profil)
  • Trávení, trávící systém a asimilace potravy
  • Čas a rytmus přírody a našeho života (sezóny a klima, denní rytmus, životní styl)
  • Environmentální otázky (kvalita stravy, lokální stravování)
  • Stravování podle ajurvédy (druh potravin, jejich význam, kvantita a pořadí a v konzumaci vzhledem na individuální konstituci, akt stravování)
  • Ajurvédická definice/diagnostika původní a aktuální konstituce
  • Harmonie, nerovnováha a vznik chorob
  • Důsledky z nerovnováhy ve stravování a způsoby nápravy (moderní diety, labeling, vegetariánství, potravinové doplňky)
  • Charakter jednotlivých potravin individuálně, v kategorii – ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy, mléčné produkty, maso a vejce, oleje, cukry, nápoje, koření
  • Praktickou a interaktivní cestou individuální konstituční test

Ajurvéda v kuchyni

24. 10. 2016
Praktický seminář, v němž se naučíte uplatňovat principy ajurvédské kuchyně v evropském kontextu a ochutnáte lahodné pokrmy z kuchyně naší lektorky.

Zdraví muže v moderní době

Bill Tara    
12. - 13. 11. 2016
Zdraví je záležitostí mysli, těla a ducha a zahrnuje všechny aspekty našeho života. Zdraví není náhoda. Můžeme jej utvářet a podporovat každý den našimi myšlenkami a činy. Jaké jsou nejčastější aspekty, které nejvíce ovlivňují zdraví mužů? A je vůbec nějaký rozdíl mezi "ženským" a "mužským" zdravím? Na téma mužského zdraví se podíváme optikou starých léčebných tradic, vědeckého výzkumu, pozorování člověka, ekologie lidstva i zdravého rozumu.
OSNOVA
  • Lidské zdraví a epidemie současnosti
  • Téma vlivu pohlaví na zdraví a nemoc společnosti
  • Společenský vliv mužů a žen na přístup ke zdraví – fyzická citlivost, kulturní očekávání
  • Chápání fyzických a emocionálních archetypů v mužském zdraví prostřednictvím Teorie pěti transformací (Five Transformation Theory)
  • Sebe-diagnostika pro muže
  • Zdraví a spirituální identita
  • Mužské reprodukční zdraví
  • Zdravotní specifika jednotlivých pohlaví
  • Andropauza, hormony, stárnutí

Tradiční evropská kuchyně

10. - 11. 12. 2016
Často míváme sklony hledat pomoc a inspiraci někde daleko, nejlépe na druhém konci světa, a zapomínáme na moudrost místa, z něhož pocházíme. Podívejme se proto společně na historii a tradice v evropských kuchyních. Zkoumání kořenů a tradic nám může pomoci lépe poznat sami sebe, ukotvit se v místě i čase a lépe přijímat i případné více či méně „exotické“ pohledy a myšlenky.
OSNOVA
  • Zamyšlení nad tradicemi a jejich významem v našich životech
  • Krátký exkurz do evropské historie
  • Co je a co není tradiční v kuchyni
  • Něco k tradičním potravinám
  • Strava našich předků a její proměny
  • Charakteristika kuchyní jednotlivých oblastí a zemí
  • Důležitost kuchyně pro pocit národní identity
  • Sousedé na talíři
  • Co nás spojuje – pokus o zobecnění evropských stravovacích návyků
  • Domácí inspirace pro dlouhověkost
  • Stravování jako cesta ke spokojenosti se sebou samým

Tradiční evropská kuchyně praxe

12. 12. 2016
Praktický seminář, na kterém se necháme inspirovat kuchyní našich sousedů blízkých i vzdálenějších. Snídaně třeba z Ukrajiny, oběd z Maďarska, večeře z Balkánu, zákusek například z Finska, dortík z Francie a teplý nápoj z Irska – nezní to lákavě? Ani českou kuchyni nevynecháme.

Makrobiotika bez dogmat

14. - 15. 1. 2017
Makrobiotika má schopnost popsat a využívat energii všeho, co nám příroda nabízí, a to dle individuálních potřeb každého jedince a zároveň v rámci všeobecných a jasných pravidel. Někomu přijde složitá, ale když se vám podaří se s ní sblížit nebo dokonce sžít, máte možnost objevit její kouzlo jednoduchosti a současně úžasnou sílu léčivých účinků nejen jednotlivých potravin a technologií, ale i dalších technik, které makrobiotika využívá k harmonizaci našeho zdraví a životů.
OSNOVA
  • Úvod do makrobiotiky (historie, současná situace)
  • Makrobiotika jako životní styl, ne jako dieta
  • Základní pojmy
  • Principy Jin a Jang – diagnostika fyzických a emočních projevů, následný výběr surovin a technologie jejich přípravy pro osobní harmonizaci
  • Nerovnováha Jinu a Jangu jako vznik nemocí
  • Teorie 5 elementů – energie potravin, vaření podle ročních období a pro jednotlivé orgány
  • Výhody makrobiotiky
  • Nejčastější chyby při praktikování makrobiotiky
  • Rozložení potravin na talíři (výživově a v rámci jednoho dne – snídaně, oběd, večeře)
  • Makrobiotika pro jednotlivé věkové kategorie (děti, mládež, těhotné ženy, sportovci + fyzické profese, sedavé zaměstnání, starší generace, vážně nemocní)
  • Rozdíl vaření pro muže a ženy
  • Doporučená literatura
  • Přechod na makrobiotiku

Makrobiotika v kuchyni

16. 1. 2017
Praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů makrobiotiky, postupům při vaření základních surovin, pro jednotlivá roční období a jednotlivé orgány. Uvidíte (tedy ochutnáte...), jak může být makrobiotické jídlo mňamózní.

Jak přežít dobu jedovou

18. - 19. 2. 2017
I když se snažíme zdravě a kvalitně jíst, mnohdy nás ani nenapadne, čím dalším si poškozujeme zdraví. Ukazuje se, že nejen potravinářský, ale také kosmetický a farmaceutický průmysl spoléhá na to, že se o věc jaksi příliš nezajímáme. Nečteme příbaly, a když ano, stejně jim nerozumíme. Už víme, že éčkům se vyhneme používáním přirozených potravin bez průmyslového zpracování, ale jak s tím ostatním? Jaké látky člověku škodí i v malých dávkách při dlouhodobém užívání? A to přesto, že jsou obsažené v nápojích a potravinách jako zcela bezpečné. Jak uplatnit princip předběžné opatrnosti a prevenci civilizačních nemocí v každodenním životě a v každém věku.

OSNOVA
  • Je cukr bílý nepřítel?
  • Zdravotní rizika fruktózy
  • Aspartam a umělá sladidla
  • Formaldehyd a metanol
  • Umělá barviva
  • Fluoridy
  • Hliník v potravinách
  • Hormonální disruptory
  • Toxicita rtuti
  • Přídatné látky ve vakcínách
  • Thimerosal
  • Soli hliníku jako adjuvans
  • Vakcíny proti HPV
  • Vitamín D3
  • Kurkumin
  • Cukrovka

Ženské zdraví

11. - 12. 3. 2017
Počínaje první menstruací začínají ženy zažívat psychické i fyzické změny související s fluktuující hladinou hormonů. Rostlinná medicína a výživa nám nabízejí přirozenou pomoc při vyrovnávání hormonální hladiny, uvolnění stresu, zlepšení trávení, posílení imunitního systému, energie a vitality. Ženy se však potýkají i s dalšími potížemi, jako je toxicita, přibírání na váze, nedostatečnost živin, stres, nedostatek energie, potíže se zažíváním a chronické nemoci spojené se současným životním stylem. Pojďme se společně naučit používat tonizující byliny a další potraviny podporující ženské zdraví v celém jeho širokém spektru.
OSNOVA
  • Všeobecný přehled o tonizujících bylinách a super potravinách
  • Detoxikace a omlazující rituály
  • Taoistický systém Tří pokladů a svět tonizujících bylin, které tvoří tzv. Umění zářivého zdraví
  • Super potraviny a jejich role v rámci současných nutričních potřeb člověka
  • Míchání elixírů pro ženské zdraví a dlouhověkost, vč. formulí a receptů
  • Recepty z tonizujících bylin a super potravin určených pro ženský reprodukční systém v různých stadiích života
  • Mýty a pravdy o detoxikaci:
    • Toxiny – fyzické, emocionální, mentální a duchovní
    • Aspekty vyváženého a bezpečného čištění
    • Rozdíly mezi různými přístupy k detoxikaci (vypuzení a tonizace, nárazové a trvalé čištění, celotělové a orgánové čištění apod.)
    • Nebezpečí a symptomy některých populárních detoxifikačních programů
    • Jak poznat, kdy naše tělo potřebuje očistu
    • Interní a externí detoxikační metody
    • Ájurvédská detoxikace
    • Specifické byliny, super potraviny a doplňky podporující trvalé jemné čištění
    • Jednoduché nápoje pro rozhýbání stagnací v těle
    • Tonika podporující krásu jdoucí zevnitř ven
  • Celostní přístup k regulaci váhy
  • Vrozená tělesná konstituce a ideální váha – speciální byliny a super potraviny i každodenní výběr potravin podporující náš záměr k trvalým výsledkům

Západní medicína v hrubé kostce

22. - 23. 4. 2017
V současné době žijeme ve světě, kde dominuje západní medicína. Považujeme tedy za důležité, abyste poznali anatomii lidského těla a základní podstatu nejen civilizačních onemocnění právě z jejího pohledu. S tím souvisí i znalost možností jejich základní diagnostiky a léčby. Samozřejmostí je i znalost principů prevence nemocí tak, jak je vidí západní medicína. A jako třešnička na pomyslném dortu vás čeká i nácvik neodkladné první pomoci. Umět někomu zachránit život je přece úžasné...
OSNOVA
  • Základy anatomie
  • Fyziologie a patofyziologie
  • Přehled diagnostických metod
  • Základní informace o léčebných metodách
  • Nespecifické střevní záněty – ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc
  • Nácvik neodkladné první pomoci zážitkovou formou

Psychosomatika

20. - 21. 5. 2017
Má psychika vztah ke stavu našeho fyzického těla a případné nemoci? O tom už dnes asi nikdo nepochybuje. Ale jaké jsou zákonitosti tohoto vztahu a jak pracovat s psychikou tak, abychom si vlastní zdraví nesabotovali tzv. zevnitř? Pojďme se na to společně podívat.
OSNOVA
  • Psychobiomodulace
    • Personalizované přístupy
    • Základy biomodulačních principů
    • Biologie emocí – biomodulační vztah emocí a fyzických potíží
  • Teorie traumatu
    • Vznik traumatu a udržovací stresory
    • Stresové a traumatické procesy v mozku
    • Proces disociace (oddělení) při zážitku traumatu
    • Forma disociovaných částí – tři osobnostní Já
    • Mnohovrstevnatost traumatu a role terapeuta
    • Traumatické zapletení a traumatický vír
    • Řeč traumat – pocity těla
    • Předcházení retraumatizaci, krizová intervence
  • Narušené vztahové vazby jako možná příčina fyzických i psychických potíží
    • Vztahové vazby v prenatálním věku
    • Vztahové vazby v raném dětství
    • Vliv narušených vztahových vazeb na další vývoj člověka
  • Psychosomatika
    • Anatomie – základní znalosti umístění a funkce orgánů
    • Nemoci – základní charakteristiky a příznaky vybraných nemocí
    • Anatomie mozku ve vztahu k identifikaci traumat
    • Evoluční psychosomatika – synchronicita vývoje orgánů a psychických obranných systémů
    • Charakteristika průběhu nemocí
    • Specifický vliv traumat na konkrétní fyzické orgány, příklady
    • Psychické poruchy z hlediska psychosomatiky, příklady
    • Integrace traumatu, terapeutické techniky, vztah k výživovým návykům

Raw životní styl

10. - 11. 6. 2017
Stravovat se "raw", tedy syrovou stravou je jedním ze silných trendů ve stravování posledních několika let. Je ale raw skutečně pro všechny a spočívá jen v tom, že prostě přestaneme potraviny tepelně upravovat? Můžeme si touto stravou nějak ublížit a jak tedy praktikovat raw tak, abychom si nevědomky neublížili? Není to nakonec vlastně celý životní styl?
OSNOVA
  • Co s námi dělá raw food?
  • Proč a kdy jíst živou stravu?
  • Živiny v raw stravě, zdroje surovin
  • Green smoothies, šťávy
  • Polévky, zálivky a dipy
  • Saláty, které vás už nikdy nebudou nudit
  • Gurmánská jídla – co všechno se dá „vyrawbit“?
  • Raw dezerty
  • Vybavení raw kuchyně
  • Týdenní optimalizace přípravy raw food
  • Funkční strava – řešení konkrétních situací vhodnou raw stravou
  • Raw životní styl
    • Jak spánkem nabíjíme vlastní baterky?
    • Můžeme dýcháním rozdmýchávat náš vnitřní oheň?
    • Pohybem prohříváme celé tělo
    • Doplňujeme živiny
    • Zvyšujeme si pH
    • Detox těla – kdy a jak na detox a půsty
    • Emoce a jídlo

Raw životní styl praxe

12. 6. 2017
Praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů živé stravy.