Osnovy přednášek | Prevence výživou
Obsah studia pro akademický rok 2020/2021
Teoretické semináře probíhají v sobotu od 10,00 do 17,30 hod a v neděli od 9,00 do 16,30 hod.
Praktické semináře probíhají v sobotu od 10,00 do 18,00 hod a v neděli od 9,00 do 15,00 hod.
Vyhrazujeme si možnost dodatečné úpravy.

Prevence z pohledu funkční medicíny
Funkční medicína je novým směrem medicíny, která zkoumá souvislosti příčin a následků v rámci našeho celkového zdravotního stavu. Pochopila tzv. nové zátěže valící se na člověka a jejich roli v chronických nemocích.
Místo toho, aby člověka rozpoložkovala na 10 různých diagnóz, snaží se přemýšlet o tom, jak jsou tyto zdánlivě nesouvisející symptomy pospojované do celkového obrazu, který vypovídá o jedné nerovnováze jednoho konkrétního pacienta. Funkční medicína navíc používá moderní diagnostiku, laboratorní testy, i moderní přístrojové vybavení. Funkční medicína zasazuje výsledky jednotlivých vyšetření do jednoho konkrétního rámce a spřádá je v jeden ucelený
příběh. Hraje významnou roli jak při řešení již konkrétních potíží, tak v rámci skutečné prevence nemocí.
Kde má své místo v současném systému zdravotní péče a proč má velice blízko k individualizovanému způsobu stravování? Jaké používá nástroje a principy v léčbě civilizačních nemocí a jak může být prospěšná v jejich prevenci?
OSNOVA
Místo toho, aby člověka rozpoložkovala na 10 různých diagnóz, snaží se přemýšlet o tom, jak jsou tyto zdánlivě nesouvisející symptomy pospojované do celkového obrazu, který vypovídá o jedné nerovnováze jednoho konkrétního pacienta. Funkční medicína navíc používá moderní diagnostiku, laboratorní testy, i moderní přístrojové vybavení. Funkční medicína zasazuje výsledky jednotlivých vyšetření do jednoho konkrétního rámce a spřádá je v jeden ucelený
příběh. Hraje významnou roli jak při řešení již konkrétních potíží, tak v rámci skutečné prevence nemocí.
Kde má své místo v současném systému zdravotní péče a proč má velice blízko k individualizovanému způsobu stravování? Jaké používá nástroje a principy v léčbě civilizačních nemocí a jak může být prospěšná v jejich prevenci?
- Funkční medicína – vznik a přínos, v čem se liší od klasického přístupu
- Epigenetika – geny ve svých rukou
- Stres – motor i zabiják
- Mikrobiom – život v nás
- Subklinické deficity mikronutrientů- podvýživa 21. století ve vyspělých zemích
- Zánět – skrytá bomba
- Insulinová rezistence a metabolický syndrom – epidemie 21. století
- Xenoestrogeny a jejich vliv na zdraví
- Oxidativní stres
- Základy P.N.E.I. – psycho-neuro-endokrinno-imunologie

Jak na stravování dlouhověkých
Existuje vůbec něco takového? Je možné stravou ovlivnit délku a kvalitu života? Mají dlouhověké národy, co se týče stravování, něco společného? Intenzivní seminář věnovaný unikátnímu konceptu Stravování dlouhověkých nás kromě základních principů, na kterých stojí, seznámí i s tím, co můžeme v dnešní době úspěšně aplikovat z tradičních výživových znalostí různých kultur i jaké jsou nejnovější poznatky nutriční vědy, jak stavět na umírněnosti, rovnováze, jednoduchosti a jak si udržet dobré zdraví po celý dlouhý život.
OSNOVA
- Principy stravování podle zásad dlouhověkosti
- Rozdíly mezi přístupem západní a východní civilizace ke stravování
- Celostní přístup ke stravování
- Zásady výživy
- Základní pojmy
- Energetické vlastnosti potravin
- Typy potravin: horké, zahřívající, neutrální, ochlazující, studené
- Doktrína signatur
- Heteropatický přístup k vyrovnávání energetické nerovnováhy
- Nedostatečnost krve
- Nedostatek jinu, esence, či, jangu
- Vlhkost, chlad, horkost
- Stagnace či, stagnace jangu
- Šen
- Vliv ročních období
- Přechodné období
- Změny životního stylu
- Byliny a potraviny vhodné k hubnutí
- Léčivé a preventivní dietetické zásady
- Potraviny pro dobrou náladu, potraviny pro emocionální pohodu
- Kterým jídlům se vyhnout
- Základní výživové doplňky, základní vitamíny, základní minerály

Vaření dle sezón | Jaro
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Zdravý jídelníček
Právě proto, že neexistuje jeden ideální způsob stravování, přinášíme vám rámci studia v Akademii léčivé výživy pohledy různých stravovacích směrů. Monika nás však zavede ze světa Číny a makrobiotiky na chvilku zpět domů a tak trochu zpět na „na zem“. Dostanete přehled základních principů západní dietetiky včetně bílkovin, sacharidů i kalorií. Povíte si o glykemickém indexu, lepku, cukru, bio potravinách, nakupování i etiketách. Protože Moničinou vášní je praxe, tak k této klasické teorii dostanete rovnou i skvělou pomůcku na zorganizování vašeho talíře nejen pro sebe, ale i pro vaše budoucí klienty.
OSNOVA
- Základní orientace v problematice západní dietetiky – výhody a nevýhody, kombinace v praxi s ostatními výživovými směry, podklady a reference na samostudium.
- Přehled pojmů používaných napříč všemi výživovými směry: bílkoviny, sacharidy, glykemický index, kalorická hodnota, etikety, bio potraviny.
- Jednoduché vysvětlení základních principů propojující většinu výživových směrů a praktické tipy k jejich rychlému zařazení do praxe.
- Praktická pomůcka na sestavení zdravého jídelníčku pro osobní použití i pro práci s klienty.
- Sdílení zkušeností téměř dvacetileté praxe z individuální práce s klienty.

Vaření dle sezón | Léto
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Vaření dle sezón | Podzim
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Vaření dle sezón | Babí léto
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Dietetika v souvislostech
V rámci tohoto semináře si propojíme znalosti z moderní fyziologie trávicího systému se starou moudrostí východní medicíny.
Budeme se věnovat tomu, jak probíhá proces trávení a jací hráči vstupují do hry, když sedíme u stolu a jíme.
Na druhé straně si doplníme ještě energetický pohled na jídlo a půjčíme si k tomu základní pojmy čínské medicíny a celé to spojíme do smysluplného celku tak, aby vše, co načerpáte, bylo prakticky využitelné.
OSNOVA
Budeme se věnovat tomu, jak probíhá proces trávení a jací hráči vstupují do hry, když sedíme u stolu a jíme.
Na druhé straně si doplníme ještě energetický pohled na jídlo a půjčíme si k tomu základní pojmy čínské medicíny a celé to spojíme do smysluplného celku tak, aby vše, co načerpáte, bylo prakticky využitelné.
- Základní anatomie a fyziologie trávicího systému – ústní dutina, jícen, žaludek, tlusté a tenké střevo (jak to vypadá uvnitř a co se tam děje)
- Anatomie a fyziologie jater, slinivky, slinných žláz (proč jsou tak důležité pro trávení)
- Základní fyziologie trávicích šťáv, enzymů, žluči, trávicích hormonů
- Funkci lymfatického systému a dalších podpůrných systémů, které se účastní metabolismu (co dělají hormony štítné žlázy, inzulín, glukagon atp.)
- Pět elementů, teorie yin a yang a jak Číňané vnímají jídlo a jaké vlastnosti má z jejich pohledu strava
- Základní vlastnosti potravin z hlediska Tradiční čínské medicíny a jejich uplatnění v praxi

Vaření dle sezón | Zima
Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Příčiny a prevence civilizačních nemocí
Převratné změny ve způsobu života, složení potravin a stravování v průběhu posledních 50 let se projevují dramatickým nárůstem závažných civilizačních nemocí, jako jsou diabetes 2. typu, srdečně-cévní onemocnění, obezita, chronická únava, deprese, Alzheimerova nemoc i rakovina.
Problém civilizačních nemocí současné doby spočívá v tom, že je lékař zjistí, když už je pozdě. Jedná se o nemoci, které se vyvíjejí nepozorovaně po dlouhá léta a je tedy důležitá včasná prevence.
V rámci semináře se seznámíme s průběhem vzniku civilizačních nemocí, jejich hlavními příčinami i možnostmi a praktickými kroky směřujícími k jejich prevenci či nápravě již nastupujících obtíží.
OSNOVA
Problém civilizačních nemocí současné doby spočívá v tom, že je lékař zjistí, když už je pozdě. Jedná se o nemoci, které se vyvíjejí nepozorovaně po dlouhá léta a je tedy důležitá včasná prevence.
V rámci semináře se seznámíme s průběhem vzniku civilizačních nemocí, jejich hlavními příčinami i možnostmi a praktickými kroky směřujícími k jejich prevenci či nápravě již nastupujících obtíží.
- Doba jedová a škodliviny všedního dne
- Prevence civilizačních nemocí
- Hormonální disruptory
- Prevence diabetu 2. typu
- Autismus jako nová epidemie
- Očkování a jeho rizika
- Problematika geneticky modifikovaných potravin