Osnovy přednášek | Prevence výživou

Obsah studia pro akademický rok 2020/2021

Teoretické semináře probíhají v sobotu od 10,00 do 17,30 hod a v neděli od 9,00 do 16,30 hod.

Praktické semináře probíhají v sobotu od 10,00 do 18,00 hod a v neděli od 9,00 do 15,00 hod.

Vyhrazujeme si možnost dodatečné úpravy.

Prevence z pohledu funkční medicíny

Funkční medicína je novým směrem medicíny, která zkoumá souvislosti příčin a následků v rámci našeho celkového zdravotního stavu. Pochopila tzv. nové zátěže valící se na člověka a jejich roli v chronických nemocích.
Místo toho, aby člověka rozpoložkovala na 10 různých diagnóz, snaží se přemýšlet o tom, jak jsou tyto zdánlivě nesouvisející symptomy pospojované do celkového obrazu, který vypovídá o jedné nerovnováze jednoho konkrétního pacienta. Funkční medicína navíc používá moderní diagnostiku, laboratorní testy, i moderní přístrojové vybavení. Funkční medicína zasazuje výsledky jednotlivých vyšetření do jednoho konkrétního rámce a spřádá je v jeden ucelený
příběh. Hraje významnou roli jak při řešení již konkrétních potíží, tak v rámci skutečné prevence nemocí.

Kde má své místo v současném systému zdravotní péče a proč má velice blízko k individualizovanému způsobu stravování? Jaké používá nástroje a principy v léčbě civilizačních nemocí a jak může být prospěšná v jejich prevenci?
OSNOVA
  • Funkční medicína – vznik a přínos, v čem se liší od klasického přístupu
  • Epigenetika – geny ve svých rukou
  • Stres – motor i zabiják
  • Mikrobiom – život v nás
  • Subklinické deficity mikronutrientů- podvýživa 21. století ve vyspělých zemích
  • Zánět – skrytá bomba
  • Insulinová rezistence a metabolický syndrom – epidemie 21. století
  • Xenoestrogeny a jejich vliv na zdraví
  • Oxidativní stres
  • Základy P.N.E.I. – psycho-neuro-endokrinno-imunologie

Jak na stravování dlouhověkých

Existuje vůbec něco takového? Je možné stravou ovlivnit délku a kvalitu života? Mají dlouhověké národy, co se týče stravování, něco společného? Intenzivní seminář věnovaný unikátnímu konceptu Stravování dlouhověkých nás kromě základních principů, na kterých stojí, seznámí i s tím, co můžeme v dnešní době úspěšně aplikovat z tradičních výživových znalostí různých kultur i jaké jsou nejnovější poznatky nutriční vědy, jak stavět na umírněnosti, rovnováze, jednoduchosti a jak si udržet dobré zdraví po celý dlouhý život.
OSNOVA
  • Principy stravování podle zásad dlouhověkosti
  • Rozdíly mezi přístupem západní a východní civilizace ke stravování
  • Celostní přístup ke stravování
  • Zásady výživy
  • Základní pojmy
  • Energetické vlastnosti potravin
  • Typy potravin: horké, zahřívající, neutrální, ochlazující, studené
  • Doktrína signatur
  • Heteropatický přístup k vyrovnávání energetické nerovnováhy
  • Nedostatečnost krve
  • Nedostatek jinu, esence, či, jangu
  • Vlhkost, chlad, horkost
  • Stagnace či, stagnace jangu
  • Šen
  • Vliv ročních období
  • Přechodné období
  • Změny životního stylu
  • Byliny a potraviny vhodné k hubnutí
  • Léčivé a preventivní dietetické zásady
  • Potraviny pro dobrou náladu, potraviny pro emocionální pohodu
  • Kterým jídlům se vyhnout
  • Základní výživové doplňky, základní vitamíny, základní minerály

Vaření dle sezón | Jaro

Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Zdravý jídelníček

Právě proto, že neexistuje jeden ideální způsob stravování, přinášíme vám rámci studia v Akademii léčivé výživy pohledy různých stravovacích směrů. Monika nás však zavede ze světa Číny a makrobiotiky na chvilku zpět domů a tak trochu zpět na „na zem“. Dostanete přehled základních principů západní dietetiky včetně bílkovin, sacharidů i kalorií. Povíte si o glykemickém indexu, lepku, cukru, bio potravinách, nakupování i etiketách. Protože Moničinou vášní je praxe, tak k této klasické teorii dostanete rovnou i skvělou pomůcku na zorganizování vašeho talíře nejen pro sebe, ale i pro vaše budoucí klienty.
OSNOVA
  • Základní orientace v problematice západní dietetiky – výhody a nevýhody, kombinace v praxi s ostatními výživovými směry, podklady a reference na samostudium.
  • Přehled pojmů používaných napříč všemi výživovými směry: bílkoviny, sacharidy, glykemický index, kalorická hodnota, etikety, bio potraviny.
  • Jednoduché vysvětlení základních principů propojující většinu výživových směrů a praktické tipy k jejich rychlému zařazení do praxe.
  • Praktická pomůcka na sestavení zdravého jídelníčku pro osobní použití i pro práci s klienty.
  • Sdílení zkušeností téměř dvacetileté praxe z individuální práce s klienty.

Vaření dle sezón | Léto

Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Vaření dle sezón | Podzim

Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Vaření dle sezón | Babí léto

Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Dietetika v souvislostech

V rámci tohoto semináře si propojíme znalosti z moderní fyziologie trávicího systému se starou moudrostí východní medicíny.
Budeme se věnovat tomu, jak probíhá proces trávení a jací hráči vstupují do hry, když sedíme u stolu a jíme.
Na druhé straně si doplníme ještě energetický pohled na jídlo a půjčíme si k tomu základní pojmy čínské medicíny a celé to spojíme do smysluplného celku tak, aby vše, co načerpáte, bylo prakticky využitelné.
OSNOVA
  • Základní anatomie a fyziologie trávicího systému – ústní dutina, jícen, žaludek, tlusté a tenké střevo (jak to vypadá uvnitř a co se tam děje)
  • Anatomie a fyziologie jater, slinivky, slinných žláz (proč jsou tak důležité pro trávení)
  • Základní fyziologie trávicích šťáv, enzymů, žluči, trávicích hormonů
  • Funkci lymfatického systému a dalších podpůrných systémů, které se účastní metabolismu (co dělají hormony štítné žlázy, inzulín, glukagon atp.)
  • Pět elementů, teorie yin a yang a jak Číňané vnímají jídlo a jaké vlastnosti má z jejich pohledu strava
  • Základní vlastnosti potravin z hlediska Tradiční čínské medicíny a jejich uplatnění v praxi

Vaření dle sezón | Zima

Zážitkový praktický seminář plný intenzivního vaření, kvalitního jídla a inspirativního povídání. Každý den si připravíte snídani, oběd a svačinu nebo večeři (a často i více), dozvíte se, jaké jsou vhodné potraviny pro dané roční období i způsob jejich úpravy. Na místě budete mít k dispozici materiál s recepty k dané sezóně pro vaše poznámky. Heslo zní - kvalitní nůž a krabičky na přebytky s sebou!

Příčiny a prevence civilizačních nemocí

Převratné změny ve způsobu života, složení potravin a stravování v průběhu posledních 50 let se projevují dramatickým nárůstem závažných civilizačních nemocí, jako jsou diabetes 2. typu, srdečně-cévní onemocnění, obezita, chronická únava, deprese, Alzheimerova nemoc i rakovina.
Problém civilizačních nemocí současné doby spočívá v tom, že je lékař zjistí, když už je pozdě. Jedná se o nemoci, které se vyvíjejí nepozorovaně po dlouhá léta a je tedy důležitá včasná prevence.
V rámci semináře se seznámíme s průběhem vzniku civilizačních nemocí, jejich hlavními příčinami i možnostmi a praktickými kroky směřujícími k jejich prevenci či nápravě již nastupujících obtíží.
OSNOVA
  • Doba jedová a škodliviny všedního dne
  • Prevence civilizačních nemocí
  • Hormonální disruptory
  • Prevence diabetu 2. typu
  • Autismus jako nová epidemie
  • Očkování a jeho rizika
  • Problematika geneticky modifikovaných potravin