Osnovy přednášek | Principy výživových směrů

Obsah studia

Semináře probíhají v sobotu od 10,00 do 17,30 hod a v neděli od 9,00 do 16,30 hod.

Vyhrazujeme si možnost dodatečné úpravy.

Ájurvéda – dávné tradice stále aktuální

Ajurvéda doslova znamená věda o životě. Přichází k nám z Indie a je jí více než 5000 let. Může nám tedy něčím prospět moudrost, která se zrodila ve zcela odlišném kulturním i přírodním prostředí? Jaké je její poselství pro Středoevropana 21. století? V jednodenním teoretickém semináři si ukážeme mnohé souvislosti Ajurvédy s tradiční čínskou dietetikou i současnými stravovacími trendy, čím nám může Ajurvéda prospět, i když žijeme v Evropě, tady a teď. Díky individuálnímu konstitučnímu testu na sebe dokážete nahlédnout z nového úhlu pohledu.
OSNOVA
  • Úvod do Ajurvédy (současná situace ve výživě, moderní a tradiční dietetika)
  • Teorie 3 Dosha/konstitucí – Kapha, Pitta, Vata (fyzický profil a psychologický profil)
  • Trávení, trávící systém a asimilace potravy
  • Čas a rytmus přírody a našeho života (sezóny a klima, denní rytmus, životní styl)
  • Environmentální otázky (kvalita stravy, lokální stravování)
  • Stravování podle ajurvédy (druh potravin, jejich význam, kvantita a pořadí a v konzumaci vzhledem na individuální konstituci, akt stravování)
  • Ajurvédická definice/diagnostika původní a aktuální konstituce
  • Harmonie, nerovnováha a vznik chorob
  • Důsledky z nerovnováhy ve stravování a způsoby nápravy (moderní diety, labeling, vegetariánství, potravinové doplňky)
  • Charakter jednotlivých potravin individuálně, v kategorii – ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy, mléčné produkty, maso a vejce, oleje, cukry, nápoje, koření
  • Praktickou a interaktivní cestou individuální konstituční test

Ájurvéda praxe

Praktický jednodenní seminář, v němž se naučíte uplatňovat principy ajurvédské kuchyně v evropském kontextu a ochutnáte lahodné pokrmy z kuchyně naší lektorky.

Výživa v evropské tradici

Často míváme sklony hledat pomoc a inspiraci někde daleko, nejlépe na druhém konci světa, a zapomínáme na moudrost místa, z něhož pocházíme. Podívejme se proto společně na historii a tradice v evropských kuchyních. Zkoumání kořenů a tradic nám může pomoci lépe poznat sami sebe, ukotvit se v místě i čase a lépe přijímat i případné více či méně „exotické“ pohledy a myšlenky.
OSNOVA
  • Zamyšlení nad tradicemi a jejich významem v našich životech
  • Krátký exkurz do evropské historie
  • Co je a co není tradiční v kuchyni
  • Něco k tradičním potravinám
  • Strava našich předků a její proměny
  • Charakteristika kuchyní jednotlivých oblastí a zemí
  • Důležitost kuchyně pro pocit národní identity
  • Sousedé na talíři
  • Co nás spojuje – pokus o zobecnění evropských stravovacích návyků
  • Domácí inspirace pro dlouhověkost
  • Stravování jako cesta ke spokojenosti se sebou samým

Výživa v evropské tradici praxe

Praktický jednodenní seminář, na kterém se necháme inspirovat kuchyní našich sousedů blízkých i vzdálenějších.

Veganství

Veganství je nejen stravovacím směrem, ale komplexním životním stylem snoubícím otázky zdraví, ekologie i etiky.
Výhody rostlinné stravy ze zdravotního a nutričního hlediska jsou dnes už také poměrně známé. Z rostlinné stravy je možné získat vše potřebné, a to mnohdy v pro organismus stravitelnější formě.
Předními nutričními organizacemi je už delší dobu doporučováno snižování konzumace potravin z živočišných zdrojů a při správném složení je čistě nebo převážně rostlinná strava oficiálně doporučována pro všechny věkové kategorie. Z výživového hlediska splňuje dokonce náročné požadavky pro výživu při vrcholovém sportu, jak dokládá mnoho jmen úspěšných sportovců a sportovkyň, kteří ji dlouhodobě využívají.
OSNOVA
  • Historie myšlenek pro veganství v lidské společnosti a náboženstvích
  • Základní argumentace pro veganství
  • Biologie a antropologie, výživové a zdravotní otázky
  • Environmentální téma
  • Etické postoje a odpovědnost
  • Aktuální situace v lidské společnosti, zdravotní a ekologická krize, síla myšlenky veganství
  • Výhody veganství pro praktický život, dotazy, diskuse…

Veganství praxe

Jednodenní praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů veganství v gurmánském stylu.

Makrobiotika

Makrobiotika má schopnost popsat a využívat energii všeho, co nám příroda nabízí, a to dle individuálních potřeb každého jedince a zároveň v rámci všeobecných a jasných pravidel. Někomu přijde složitá, ale když se vám podaří se s ní sblížit nebo dokonce sžít, máte možnost objevit její kouzlo jednoduchosti a současně úžasnou sílu léčivých účinků nejen jednotlivých potravin a technologií, ale i dalších technik, které makrobiotika využívá k harmonizaci našeho zdraví a životů.
OSNOVA
  • Úvod do makrobiotiky (historie, současná situace)
  • Makrobiotika jako životní styl, ne jako dieta
  • Základní pojmy
  • Principy Jin a Jang – diagnostika fyzických a emočních projevů, následný výběr surovin a technologie jejich přípravy pro osobní harmonizaci
  • Nerovnováha Jinu a Jangu jako vznik nemocí
  • Teorie 5 elementů – energie potravin, vaření podle ročních období a pro jednotlivé orgány
  • Výhody makrobiotiky
  • Nejčastější chyby při praktikování makrobiotiky
  • Rozložení potravin na talíři (výživově a v rámci jednoho dne – snídaně, oběd, večeře)
  • Makrobiotika pro jednotlivé věkové kategorie (děti, mládež, těhotné ženy, sportovci + fyzické profese, sedavé zaměstnání, starší generace, vážně nemocní)
  • Rozdíl vaření pro muže a ženy
  • Doporučená literatura
  • Přechod na makrobiotiku

Makrobiotika praxe

Praktický jednodenní seminář věnovaný přípravě jídel dle principů makrobiotiky, postupům při vaření základních surovin, pro jednotlivá roční období a jednotlivé orgány. Uvidíte (tedy ochutnáte...), jak může být makrobiotické jídlo mňamózní.

Raw životní styl teorie i praxe

Kolektiv lektorů
Stravovat se "raw", tedy syrovou stravou je jedním ze silných trendů ve stravování posledních několika let. Je ale raw skutečně pro všechny a spočívá jen v tom, že prostě přestaneme potraviny tepelně upravovat? Můžeme si touto stravou nějak ublížit a jak tedy praktikovat raw tak, abychom si nevědomky neublížili? Není to nakonec vlastně celý životní styl?
Teoretický i praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů "raw".
OSNOVA
  • Co s námi dělá raw food?
  • Proč a kdy jíst živou stravu?
  • Živiny v raw stravě, zdroje surovin
  • Green smoothies, šťávy
  • Polévky, zálivky a dipy
  • Saláty, které vás už nikdy nebudou nudit
  • Gurmánská jídla – co všechno se dá „vyrawbit“?
  • Raw dezerty
  • Vybavení raw kuchyně
  • Týdenní optimalizace přípravy raw food
  • Funkční strava – řešení konkrétních situací vhodnou raw stravou
  • Raw životní styl
    • Jak spánkem nabíjíme vlastní baterky?
    • Můžeme dýcháním rozdmýchávat náš vnitřní oheň?
    • Pohybem prohříváme celé tělo
    • Doplňujeme živiny
    • Zvyšujeme si pH
    • Detox těla – kdy a jak na detox a půsty
    • Emoce a jídlo

Tradiční čínská dietetika teorie i praxe

Dietetika je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších dietetických systémů na světě, který staví na prevenci a vědomí, že jídlo je naším lékem. V akademii na vás čeká nejen klasický výklad, ale také pohled na TČD v širším kontextu se "západní" dietetikou i na souvislosti s dnešním způsobem života a tím nejlepším z ní pro 21. století.
Teoretický, ale i praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů TČM.
OSNOVA
  • Pilíře Tradiční čínské medicíny yin – yang a pět elementů – jak jim dobře porozumět, jaké je jejich praktické využití v současném světě, jak je můžeme uplatnit v dietetice a v souvislosti se zdravím
  • Pohled na jednotlivé potraviny z hlediska energetické medicíny a využití v praxi (kvalita energií, povaha, chuť atp.)
  • Charakteristika moderních potravin dle hledisek energetické medicíny
  • Rozumné stravování v jednotlivých ročních obdobích – praktická pravidla
  • Metoda určení konstituce člověka – jaké jsou hlavní konstituční typy dle TČM a dietetická pravidla na míru
  • Nejčastější chyby ve stravování, možnosti jejich nápravy

Superpotraviny a tonizující byliny

Žijeme v globalizovaném světě a máme přístup k mnoha rostlinám a plodinám z celého světa. Ačkoliv stavíme na lokálnosti, je dobré poznat i další možné zdroje, jimiž si můžeme zpestřit a obohatit náš jídelníček či ozdravné kůry. V rámci tohoto semináře budeme dále rozšiřovat naše znalosti světa tonizujících bylin a superpotravin.

Tonizující byliny jsou považovány za léčivky podporující zdraví a náš imunitní systém. Jsou zásadním doplňkem při léčbě chronických chorob, protože pomáhají tělu obnovit své vlastní obranné schopnosti. Současné výzkumy naznačují, že tyto byliny pomáhají našim tělům pracovat s reakcemi na stres a k lepší adaptabilitě.

Rovněž se budeme věnovat superpotravinám a jejich roli v rámci současných nutričních potřeb člověka. Dozvíte se, jak pomocí super potravin zaplnit „nutriční díry“ ve vaší výživě a jak prakticky aplikovat princip jídla jako léku.

Jak se stravovat laskavě sám k sobě

Poté, co člověk vyslechne spoustu názorů na to, jak a proč má jíst, se mu může trošku "zatočit hlava". Pojďme se proto spolu podívat na to, jak si vybrat to správné a jak to vybrané dobře aplikovat do svého každodenního života.

Specifická výživa

Kolektiv lektorů    
Tento seminář je věnován různým specifickým skupinám a jejich potřebám. Zaměříme se především na těhotné ženy a malé děti, na sportovce, na seniory a další skupiny.

Výživové doplňky

Kolektiv lektorů
Tento seminář bude věnován nejnovějším poznatkům v oblasti výživových doplňků.

Moderní poznatky v oblasti výživy

Kolektiv lektorů
Tento seminář bude věnován nejnovějším vědeckým poznatkům v oblasti podpory zdraví člověka.