Studijní plán | Principy výživových směrů

Termíny a obsah studia pro akademický rok 2019/2020

Teoretické semináře probíhají v sobotu od 10,00 do 17,30 hod a v neděli od 9,00 do 16,30 hod.

Praktické semináře probíhají v sobotu od 9,00 do 17,00 hod a v neděli od 9,00 do 15,00 hod.

Termíny budou upřesněny do 31. října 2018.

Vyhrazujeme si možnost dodatečné úpravy.

Výživa v evropské tradici

Často míváme sklony hledat pomoc a inspiraci někde daleko, nejlépe na druhém konci světa, a zapomínáme na moudrost místa, z něhož pocházíme. Podívejme se proto společně na historii a tradice v evropských kuchyních. Zkoumání kořenů a tradic nám může pomoci lépe poznat sami sebe, ukotvit se v místě i čase a lépe přijímat i případné více či méně „exotické“ pohledy a myšlenky.
OSNOVA
  • Zamyšlení nad tradicemi a jejich významem v našich životech
  • Krátký exkurz do evropské historie
  • Co je a co není tradiční v kuchyni
  • Něco k tradičním potravinám
  • Strava našich předků a její proměny
  • Charakteristika kuchyní jednotlivých oblastí a zemí
  • Důležitost kuchyně pro pocit národní identity
  • Sousedé na talíři
  • Co nás spojuje – pokus o zobecnění evropských stravovacích návyků
  • Domácí inspirace pro dlouhověkost
  • Stravování jako cesta ke spokojenosti se sebou samým

Základní myšlenky veganství a ekologie výživy člověka

Veganství je nejen stravovacím směrem, ale komplexním životním stylem snoubícím otázky zdraví, ekologie i etiky.
Výhody rostlinné stravy ze zdravotního a nutričního hlediska jsou dnes už také poměrně známé. Z rostlinné stravy je možné získat vše potřebné, a to mnohdy v pro organismus stravitelnější formě.
Předními nutričními organizacemi je už delší dobu doporučováno snižování konzumace potravin z živočišných zdrojů a při správném složení je čistě nebo převážně rostlinná strava oficiálně doporučována pro všechny věkové kategorie. Z výživového hlediska splňuje dokonce náročné požadavky pro výživu při vrcholovém sportu, jak dokládá mnoho jmen úspěšných sportovců a sportovkyň, kteří ji dlouhodobě využívají.
OSNOVA
  • Historie myšlenek pro veganství v lidské společnosti a náboženstvích
  • Základní argumentace pro veganství
  • Biologie a antropologie, výživové a zdravotní otázky
  • Environmentální téma
  • Etické postoje a odpovědnost
  • Aktuální situace v lidské společnosti, zdravotní a ekologická krize, síla myšlenky veganství
  • Výhody veganství pro praktický život, dotazy, diskuse…

Specifická výživa

Brzy doplníme.

Ájurvéda – Dávné tradice stále aktuální

Ajurvéda doslova znamená věda o životě. Přichází k nám z Indie a je jí více než 5000 let. Může nám tedy něčím prospět moudrost, která se zrodila ve zcela odlišném kulturním i přírodním prostředí? Jaké je její poselství pro Středoevropana 21. století? Ukážeme si mnohé souvislosti Ajurvédy s tradiční čínskou dietetikou i současnými stravovacími trendy, čím nám může Ajurvéda prospět, i když žijeme v Evropě, tady a teď. Díky individuálnímu konstitučnímu testu na sebe dokážete nahlédnout z nového úhlu pohledu.
OSNOVA
  • Úvod do Ajurvédy (současná situace ve výživě, moderní a tradiční dietetika)
  • Teorie 3 Dosha/konstitucí – Kapha, Pitta, Vata (fyzický profil a psychologický profil)
  • Trávení, trávící systém a asimilace potravy
  • Čas a rytmus přírody a našeho života (sezóny a klima, denní rytmus, životní styl)
  • Environmentální otázky (kvalita stravy, lokální stravování)
  • Stravování podle ajurvédy (druh potravin, jejich význam, kvantita a pořadí a v konzumaci vzhledem na individuální konstituci, akt stravování)
  • Ajurvédická definice/diagnostika původní a aktuální konstituce
  • Harmonie, nerovnováha a vznik chorob
  • Důsledky z nerovnováhy ve stravování a způsoby nápravy (moderní diety, labeling, vegetariánství, potravinové doplňky)
  • Charakter jednotlivých potravin individuálně, v kategorii – ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy, mléčné produkty, maso a vejce, oleje, cukry, nápoje, koření
  • Praktickou a interaktivní cestou individuální konstituční test

Makrobiotika bez dogmat

Makrobiotika má schopnost popsat a využívat energii všeho, co nám příroda nabízí, a to dle individuálních potřeb každého jedince a zároveň v rámci všeobecných a jasných pravidel. Někomu přijde složitá, ale když se vám podaří se s ní sblížit nebo dokonce sžít, máte možnost objevit její kouzlo jednoduchosti a současně úžasnou sílu léčivých účinků nejen jednotlivých potravin a technologií, ale i dalších technik, které makrobiotika využívá k harmonizaci našeho zdraví a životů.
OSNOVA
  • Úvod do makrobiotiky (historie, současná situace)
  • Makrobiotika jako životní styl, ne jako dieta
  • Základní pojmy
  • Principy Jin a Jang – diagnostika fyzických a emočních projevů, následný výběr surovin a technologie jejich přípravy pro osobní harmonizaci
  • Nerovnováha Jinu a Jangu jako vznik nemocí
  • Teorie 5 elementů – energie potravin, vaření podle ročních období a pro jednotlivé orgány
  • Výhody makrobiotiky
  • Nejčastější chyby při praktikování makrobiotiky
  • Rozložení potravin na talíři (výživově a v rámci jednoho dne – snídaně, oběd, večeře)
  • Makrobiotika pro jednotlivé věkové kategorie (děti, mládež, těhotné ženy, sportovci + fyzické profese, sedavé zaměstnání, starší generace, vážně nemocní)
  • Rozdíl vaření pro muže a ženy
  • Doporučená literatura
  • Přechod na makrobiotiku

Makrobiotika praxe

Praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů makrobiotiky, postupům při vaření základních surovin, pro jednotlivá roční období a jednotlivé orgány. Uvidíte (tedy ochutnáte...), jak může být makrobiotické jídlo mňamózní.

Veganství praxe

Jednodenní praktický seminář věnovaný přípravě jídel dle principů veganství v gurmánském stylu.

Ájurvéda praxe

Praktický seminář, v němž se naučíte uplatňovat principy ajurvédské kuchyně v evropském kontextu a ochutnáte lahodné pokrmy z kuchyně naší lektorky.

Výživa v evropské tradici praxe

Praktický seminář, na kterém se necháme inspirovat kuchyní našich sousedů blízkých i vzdálenějších.

Tradiční čínská dietetika

Dietetika je jedním z pilířů tradiční čínské medicíny. Je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších dietetických systémů na světě, který staví na prevenci a vědomí, že jídlo je naším lékem. V akademii na vás čeká nejen klasický výklad, ale také pohled na TČD v širším kontextu se "západní" dietetikou i na souvislosti s dnešním způsobem života a tím nejlepším z ní pro 21. století.
OSNOVA
  • Pilíře Tradiční čínské medicíny yin – yang a pět elementů – jak jim dobře porozumět, jaké je jejich praktické využití v současném světě, jak je můžeme uplatnit v dietetice a v souvislosti se zdravím
  • Pohled na jednotlivé potraviny z hlediska energetické medicíny a využití v praxi (kvalita energií, povaha, chuť atp.)
  • Charakteristika moderních potravin dle hledisek energetické medicíny
  • Rozumné stravování v jednotlivých ročních obdobích – praktická pravidla
  • Metoda určení konstituce člověka – jaké jsou hlavní konstituční typy dle TČM a dietetická pravidla na míru
  • Nejčastější chyby ve stravování, možnosti jejich nápravy

Dietetika v souvislostech II

Brzy doplníme.

Superpotraviny a tonizující byliny

Žijeme v globalizovaném světě a máme přístup k mnoha rostlinám a plodinám z celého světa. Ačkoliv stavíme na lokálnosti, je dobré poznat i další možné zdroje, jimiž si můžeme zpestřit a obohatit náš jídelníček či ozdravné kůry. V rámci tohoto semináře budeme dále rozšiřovat naše znalosti světa tonizujících bylin a superpotravin.

Tonizující byliny jsou považovány za léčivky podporující zdraví a náš imunitní systém. Jsou zásadním doplňkem při léčbě chronických chorob, protože pomáhají tělu obnovit své vlastní obranné schopnosti. Současné výzkumy naznačují, že tyto byliny pomáhají našim tělům pracovat s reakcemi na stres a k lepší adaptabilitě.

Rovněž se budeme věnovat superpotravinám a jejich roli v rámci současných nutričních potřeb člověka. Dozvíte se, jak pomocí super potravin zaplnit „nutriční díry“ ve vaší výživě a jak prakticky aplikovat princip jídla jako léku.

Raw životní styl

Stravovat se "raw", tedy syrovou stravou je jedním ze silných trendů ve stravování posledních několika let. Je ale raw skutečně pro všechny a spočívá jen v tom, že prostě přestaneme potraviny tepelně upravovat? Můžeme si touto stravou nějak ublížit a jak tedy praktikovat raw tak, abychom si nevědomky neublížili? Není to nakonec vlastně celý životní styl?
OSNOVA
  • Co s námi dělá raw food?
  • Proč a kdy jíst živou stravu?
  • Živiny v raw stravě, zdroje surovin
  • Green smoothies, šťávy
  • Polévky, zálivky a dipy
  • Saláty, které vás už nikdy nebudou nudit
  • Gurmánská jídla – co všechno se dá „vyrawbit“?
  • Raw dezerty
  • Vybavení raw kuchyně
  • Týdenní optimalizace přípravy raw food
  • Funkční strava – řešení konkrétních situací vhodnou raw stravou
  • Raw životní styl
    • Jak spánkem nabíjíme vlastní baterky?
    • Můžeme dýcháním rozdmýchávat náš vnitřní oheň?
    • Pohybem prohříváme celé tělo
    • Doplňujeme živiny
    • Zvyšujeme si pH
    • Detox těla – kdy a jak na detox a půsty
    • Emoce a jídlo