Hromnice - půl zimy, půl krajíce a půl píce

Máme za sebou Hromnice, tzn. že abychom měli zaručeno, že vydržíme do konce zimy se zásobami pro sebe i hospodářská zvířata, musíme mít ve spížích a senících ještě polovinu sklizně či zásob. Dnes už se to zdá téměř absurdní, když máme supermarket na dosah a v něm si můžeme i v neděli v zimě koupit čerstvé rohlíky, okurky, dokonce i jahody.
Jak žijete vy? Máte spíže plné zavařenin, mouky, mléka, luštěnin atp. a narvané mrazáky masem, zeleninou a ovocem nebo jste ten druhý typ, který si moc zásob nedělá a každý den cestou z práce nakoupí? Mě naopak obtěžuje chodit nakupovat, ale jak o tom přemýšlím, je to spíš kvůli anonymitě, kterou nám supermarkety přináší. Kdybych chodila na trh, ke svému zelináři, do „našeho“ řeznictví či do pekárny, kde si mohu dát čerstvou makovou buchtu a meltu (kávu) a posedět, určitě by mě to těšilo. U nás bohužel tyto možnosti nejsou, asi jsem se narodila ve špatné době, anebo je to příležitost něco dělat jinak.
Určitě se lišíme podle toho, v čem jsme vyrostli a kde žijeme, ale pro všechny z nás platí, že chceme-li žít dlouho a plnohodnotně, musíme jíst střídmě kvalitní stravu. Najděme si tedy způsob, jak to udělat a nehledejme důvody, proč to nejde. Ať jste kterýkoliv typ, pojďme si dát výzvu, pojďme vystoupit ze své komfortní zóny a zkusit věci dělat jinak. I to přispívá k dobrému zdraví a nebyli bychom Akademie léčivé výživy, kdyby se tento článek netýkal našeho zdraví a jídla.
Nejprve tedy pro ty z nás (já patřím do této skupiny), kteří mají doma nasysleno. Hromnice jsou prvním svátkem jara, už se to blíží, pomalinku se mění naše vnitřní nastavení a energie v přírodě začíná narůstat. Proto už se můžeme začít připravovat na jarní úklid. Zkusme tedy začít vyprazdňovat naše zásoby, probrat je, spotřebovat vše, co už máme dlouho. Určitě najdete něco zapomenutého v koutě spíže nebo něco, co jste koupili ve víře, že vyzkoušíte něco nového a nedostali jste se k tomu. Nyní máte příležitost uvolnit trochu místa novému a začít dělat malé krůčky ke změně. Pročišťování zásob nám umožní vyskočit ze zajetých stereotypů vaření. Věřím, že si vzpomenete jídlo, které jste už dlouho nejedli, anebo dokonce zkusíte něco, co jste nejedli nikdy. Rozviňte svou fantazii, dnešní svět je plný inspirace, tak to využijte.
A pro ty z vás, kteří naopak zásoby dělat neumí, zkuste to. Např. si prozatím naplánujte kvalitní večeře na celý týden a nakupte si na ně s předstihem. Dovedu si představit, že navečer, po celém dni v práci, koupíte tak nanejvýš pečivo a uzeniny, špagety či prefabrikáty, aby už byla večeře raz dva a kvalita jde stranou. Zkuste to obráceně, udělejte si zásobu, ať máte kdykoliv doma suroviny alespoň na dvě teplá jídla. A nemyslím tím párky v mrazáku, ale plnohodnotné výživné jídlo.
Je mnoho způsobů stravování, velké množství stylů přípravy jídla, krájení, uchovávání potravin, atd. Hledejte v tom radost a rozmanitost. Pro své auto určitě vybíráte to nejlepší palivo, aby se vám v něm nezadřel motor, tak pozor na to, aby se nezadřel ten váš. Pro lepší orientaci navštivte některý z našich seminářů.