Tento článek berte jako zamyšlení nad kvalitou potravin či surovin v dnešní době. Patříte mezi lidi, kteří přemýšlí o tom, co kupují a čtou složení? Nebo jen chodíte mezi regály a berete cokoliv vám padne do oka? Ráda bych vás inspirovala, či přivedla k tomu, jak ozvláštnit svůj jídelníček o maso jiných kvalit než jsme zvyklí z obchodů.
K dlouhověkému životu patří i "divoké" maso

Rozhodně lepší volbou než kupovat maso v supermarketech je nákup od místního farmáře a čas od času od nějakého mysliveckého sdružení apod. Na konci příspěvku od nás máte tipy, kde můžete zvěřinu sehnat ve svém kraji.
Zvěřina má velmi kvalitní maso. Chutí, vůní i barvou se liší od masa hospodářských zvířat. Má také více živin včetně bílkovin, vitaminů a minerálů. Neobsahuje hormony ani antibiotika.
Díky volnému pohybu a přirozené stravě je také maso volně žijících zvířat mnohem libovější. Obsahuje přitom dostatek tuků i cholesterolu pro náš organismus. Bohužel se stále častěji setkáváme s tendencí přikrmovat i zvěř ve volné přírodě granulemi, obilím, brambory nebo řepou.
Hlavní rozdíl je v hodnotách mastných kyselin. Maso volně žijících zvířat má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. To znamená, že v důsledku konzumace zvěřiny nedochází k překyselení organismu a nevznikají tak podmínky pro rozvoj chronických onemocnění zánětlivého původu.
Zvěř prožívá méně stresu během života i při poražení, maso tedy neobsahuje zbytky stresových hormonů ani jemnohmotné stopy stresu. I proto je lépe stravitelné.
Doporučujeme prověřit si zdroj. Osobní návštěva honitby a rozhovor se zodpovědnými osobami může být zajímavým setkáním a dobrým programem pro rodinný výlet. Hony bývaly společnou aktivitou komunity s možností následně se družit, slavit. Nejvhodnější období pro konzumaci tohoto masa je zima, už našim předkům dodávalo maso divoké zvěře sílu a energii v dlouhých a tuhých mrazech. Nemusíte (ani nesmíte) hned brát kuši, jako Popelka, ale v zimě je období plesů a takový myslivecký ples je také dobrým zdrojem zvěřiny :-).
Co se týče kvality nemusíme mít obavy, protože maso zvěřiny podléhá snad ještě přísnějším veterinárním kontrolám než maso chovných zvířat.
Nezapomínejme na vděčnost – maso zvířat je dar, který by si měl člověk zasloužit péčí o přírodu, své okolí a jiné lidi. Pomáhat potřebným zahrnuje i pomoc bytostem, které nejsou lidmi.
Tipy na obchody:
celé Čechy: https://www.prozverinu.cz/
J Čechy: https://www.sumavska-zverina.cz/
V Čechy: https://prodej-zveriny.cz/
S Morava: http://www.mplesy.cz/myslivost
J Morava: https://www.venison.cz/