Mléko jako diskutovaná potravina

Mléko je první potravina, kterou člověk v životě přijímá, a je také první potravina, kterou mají lidé během roku krom zelených výhonků přirozeně k dispozici – na jaře se rodí mladé a mléka je dostatek i pro lidi. Mléko je nicméně potravina určená pro mláďata, koncentrovaný zdroj živin a je vhodné ho užívat s mírou. Dříve se používalo pro malé děti, nemocné a vyčerpané lidi, místo omastku do vaření a jako surovina v době, kdy bylo třeba uvařit výživně a rychle.

Mléko může být lékem pro lidi, kteří potřebují zvlhčit a zpomalit, nebude ale vhodné pro lidi se sklonem zadržovat tekutiny, vytvářet hleny, pro zimomřivé, se studenýma rukama a nohama. Nejvhodnější a nejpodobnější mléku mateřskému je mléko kozí, proto je pro nás nejlépe stravitelné.

Velkým problémem dnešního mléka je pasterace, kterou se ničí nejen většina vitaminů, ale i enzymy potřebné pro jeho strávení a k absorpci vápníku. Pravidelné užívání průmyslových mléčných výrobků paradoxně vede k odvápnění kostí. Homogenizace je nejen nepřirozená, ale navíc způsobuje rychlejší oxidaci a tím i větší kyselinotvornost mléčných výrobků.

Z mléčných výrobků jsou nejhůře stravitelné tvrdé sýry, které původně vznikly jako určitá mléčná "konzerva" a nebyly určeny ke každodenní spotřebě, kvůli vysokému obsahu kaseinu je těžko stravitelný i tvaroh, nejvhodnější pro člověka jsou mléčné produkty kysané – kefír, zákys a jogurt. Bulharský (řecký) jogurt se považuje za jednu z nejzdravějších potravin na světě. Jedná se o jogurt se sníženým obsahem tekutin, naopak velmi hustý a s vysokým obsahem tuku, původně vyráběný z ovčího mléka, které je pro člověka vhodnější než kravské. U mléčných výrobků bychom se měli držet zásady nejíst je pravidelně, spíš příležitostně, sýry údajně také dříve patřily k obřadním jídlům. Rozhodneme-li se pít mléko, mělo by mít teplotu našich žaludečních šťáv, tedy zhruba 42°C a mělo by být co nejčerstvější. Nejčastěji můžeme používat jogurty a zákysy, ani ty by ovšem neměly být studené, slazené a neměly by být součástí naší snídaně, která by měla být teplá. Mléko ani mléčné produkty v naší stravě by neměly být z průmyslového chovu a neměly by být pasterované ani homogenizované.

Výukové semináře

Pořádáme semináře a kurzy, na kterých se můžete seznámit s léčivými účinky potravin.

Roční Akademie

Naučíme vás, jak svá těla umět vyživit a tím je přivést k optimální váze a zdraví.

Naše hodnoty

Protože vše souvisí se vším, přesahují naše hodnoty rovinu přístupu ke stravování.

Blog

Zajímavé články o potravinách, jejich vlivu na náš organismus a jak žít v souladu s přírodou.