Jaký rozdíl je mezi KᵻMᵻBᵻ a K+M+B+? A jaké tradice se pojí s tímto svátkem?
Tříkrálová tradice

Původní CᵻMᵻBᵻ byla zkratka věty: „Christus mansionem benedicat.“ Čili latinsky: „Kristus ať obydlí žehná.“ Tři křížky symbolizují Svatou trojici. Tento nápis nade dveřmi chránil obydlí proti zlým mocem, protože v tomto období bývají brány mezi světy otevřené a my se chtě nechtě setkáváme i s těmi, kterým bychom se normálně vyhnuli. Jedná se o 12 posvátných nocí mezi Štědrým dnem a Třemi králi, během kterých se vykuřovala a čistila obydlí i chlévy kadidlem a sušenými bylinami.
Hospodáři 6.1. slavili jako začátek nového hospodářského roku a podle počasí v tento den předpovídali, jaká bude úroda. Začátek ledna má za úkol věci zase trochu rozhýbat. Například vydat se na pouť za jasnou hvězdou a přivítat nově narozené Slunce. Obejít sousedy s přáním a požehnáním, kterému dnes říkáme koleda. Dojít se omýt ke studánce, protože voda má za rozbřesku na svátek Tří králů zázračnou moc vyléčit neduhy a ochránit od zlého (dívky vybíhaly za rozbřesku umýt si obličej ve sněhu, aby ho měly bílý jako Panna Marie a byly krásné). Nebo se sesednout se sousedy a spřádat nejen vlnu, ale i příběhy, které prochází věky a nesou odvěkou moudrost. A když už se lidi sejdou, musí také něco pojíst.
Pro tři krále a někde i pro Befanu, Babu Jagu nebo prostě bohyni Zimu (jejíž oslavu se křesťanský novodobý svátek pokusil vytlačit) se peklo pečivo symbolických tvarů, přičemž nejčastěji se zmiňuje tvar prasátka (nebo jiného mláděte či dokonce dítěte) jako symbolu štěstí, ale také tvar kruhu či slunečního kola, zdobené oříšky, polevami a sušenými plody. Ke klasickým tříkrálovým pokrmům tedy patřily koláče, mazance a bochníky, obvykle ze sladkého kynutého nebo výrazně kořeněného perníkového těsta. Také med, ořechy, jablka, víno, polévka, placky, chléb a sůl, ale i vepřové a klobásky – ale o tom zase někdy jindy.
Co u tříkrálového stolu ale chybět nesmělo, bylo koření a exotické (zahřívající) příchutě. A protože se dle tradic u každé podobné příležitosti vždy připíjelo, patří ke všem zimním svátkům, i tomu tříkrálovému svařené nápoje (čaje, punče nebo vína), které se ideálně vařili na ohni, kde se spálil vánoční stromeček, který se v tento den odstrojuje. Jako základ těchto nápojů může posloužit např. jablečný kompot, do kterého přidáme nasušené bobulovité ovoce, klidně i kousek pomeranče, citrónu nebo třeba zrníčka granátového jablka a spoustu koření – skořice, hřebíček, badyán, muškátový oříšek, kardamom, zkusit můžete i jalovčinky. A na závěr přidat buď slušnou dávku rumu, brandy, ovocné pálenky nebo i víno, které se ale obvykle nechává ohřát těsně pod bod varu (tvrdé alkoholy ne, ty se přidávají po stažení z plamene). Nápoj si můžeme ještě dosladit medem.
Přípitkem nejen zdravíme Slunce, různá božstva, mudrce přicházející z velké dávky, ale, a to je ještě důležitější, alkohol (v tomto malém množství) nám poněkud nabourá naše obranné zdi a meze, dovolí nám vyhlédnout ven a dodá odvahy usmířit se s těmi, které máme nejblíž. Tak na zdraví!