Zamyšlení nad jarní únavou

Proměny ročních dob s sebou nepřináší jen změny počasí a teplot, zároveň s nimi se mění i přirozené lidské potřeby. Díky moderním technologiím máme doma a v práci stále příjemné prostředí, dostatek světla i potravin, které by přirozeně v daném období nerostly, takže žádnou velkou potřebu přizpůsobovat se změnám necítíme. Má to ale háček, člověk je součástí přírody a když tento fakt ignoruje, připomíná se mu jeho fyzika a často i psychika nejrůznějšími symptomy, drobnějšími potížemi i většími nemocemi.

Na jaře se v této souvislosti nejčastěji hovoří o tzv. jarní únavě. Jarní únava vzniká v důsledku nedostatku slunce a vitamínů v zimním období, což nepříznivě působí na imunitu člověka. K tomu se přidávají změny počasí a s nimi spojené vlny viróz a nachlazení, které často smetou celé rodiny. Nejhorší je naše snaha nachlazení ignorovat a fungovat dál, protože teď si nemůžu dovolit vynechat.

Proč si to nemůžu dovolit? No, budou přece Vánoce a konec roku. V práci ukončujeme projekty, doma chystáme rodinná setkání a tolik si přejeme, aby to bylo hezké. V součtu jsme pod velkým stresem, nutíme se do věcí a často to celé navíc zalijeme alkoholem. O přejídání v době svátků ani nemluvíme, často se mu prostě nedá vyhnout. Přece nerozzlobím babičku, ona se tak snažila. 😊

Poslední tečku tomu často dodají novoroční předsevzetí o tom, jak začnu hubnout, cvičit, starat se o sebe. Jarní hubnoucí a očistné kůry udělají často překvapivě víc škody než užitku. Náš organismus se totiž přirozeně čistí sám. Nepotřebných látek se zbavuje denně, obvykle v noci. Když dobře jíme a svou stravu přizpůsobujeme změnám ročních dob, ale i vlastnímu věku, životnímu stylu, zdravotnímu stavu a konstituci, nejsou obvykle razantnější očisty ani diety nutné.

Chceme-li pro sebe na jaře něco udělat, postačí ubrat masa, živočišných tuků a pečených jídel, zvlášť když máme pocit, že jsme to s nimi poslední dobou trochu přeháněli. Přidat můžeme zeleninových jídel, nejlépe v podobě hustých polévek nebo zeleninovo-luštěninových „gulášů“. Do těch se zvlášť dobře hodí nejrůznější klíčky a výhonky, v jarním období tolik doporučované. Čerstvé zelené lístečky stačí nasekat nadrobno a pořádnou dávku vmíchat do čerstvě uvařené polévky nebo až na talíř. Látky ve výhoncích obsažené pomáhají s jarní únavou a přirozenou detoxikací těla.

Minimálně v únoru ještě nezapomínáme na vývary z kostí, které dodají minerály a celkově sílu, abychom ten nápor jarních energií v době mezi Hromnicemi a jarní rovnodenností zvládali dobře.  Nejdůležitější je ovšem používat zdravý selský rozum, poslouchat své vlastní chutě, nálady, potřeby a nedovolit sami sobě překřičet je různým „musím“ a „jenom ještě“.

 

Na závěr ještě typ na čaj proti jarní únavě: 1 díl listu šalvěje, 1 díl listu rozmarýnu, 1 díl listu pelyňku, 2 díly natě řebříčku, 2 díly natě třezalky, 3 díly listu kopřivy. 1 čajovou lžičku směsi vaříme 3 minuty v půl litru vody, necháme 20 minut vyluhovat a pijme třikrát denně před jídlem.

Výukové semináře

Pořádáme semináře a kurzy, na kterých se můžete seznámit s léčivými účinky potravin.

Roční Akademie

Naučíme vás, jak svá těla umět vyživit a tím je přivést k optimální váze a zdraví.

Naše hodnoty

Protože vše souvisí se vším, přesahují naše hodnoty rovinu přístupu ke stravování.

Blog

Zajímavé články o potravinách, jejich vlivu na náš organismus a jak žít v souladu s přírodou.