Blog
Říjen - na úklid a prevenci čas jako stvořený
Šmankote, už je tu říjen. A já jsem toho tolik nestihla. Chtělo by to naposledy pokosit trávu, petržel, tak tu už neprotrhám, boby potřebují ještě pár dní a rajčata možná i déle. O dokončení letních plánů v domácnosti a letošních pracovních i soukromých záměrů a tužeb ani nemluvě. Máte to podobně? Tak to pro nás mají moudří z dávné minulosti jednu neocenitelnou radu: posaďte se na to.
Negativní návyky lze měnit, pokud se dostaneme do inspirativního prostředí
Rozhovor s Rogerem Greenem, zakladatelem a lektorem Academy of Healing Nutrition v New Yorku. Přijel do Prahy, aby představil svůj koncept, jak se díky úpravě jídelníčku dožít vysokého věku ve zdraví. Novozélanďan Roger Green říká, že se musíme vrátit k co nejjednodušší stravě a obohatit ji o bylinky a super potraviny. A taky vynechat cukr.
Klíčem je neztrácet kontakt s přírodou
Rozhovor s Kateřinou Halamovou , lektorkou vaření. Existuje pravidlo: "Rozvíjej v sobě to, s čím za tebou lidé chodí nejčastěji pro radu." Tak jsem se dostala k vaření já, říká vystudovaná ekoložka, etnobotanička a lektorka vaření Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.
Kdy je jídlo lékem aneb proč Akademie léčivé výživy?
S termínem zdravá výživa nebo zdravé jídlo už jsme se tak nějak sžili. Ohání se jimi kde kdo - od maminek nutících své potomky pozřít neoblíbený pokrm, přes lékaře radící svým pacientům, až po nejrůznější celebrity vyžívající se v roli vzorů a vůdců nezdravým jídlem ohroženého davu. Je nám celkem jasné, že chceme-li být zdraví, musíme jíst zdravě, přičemž o tom, co je to zdravě máme značně vágní představu.
Výživové trendy a potravinové doplňky jsou hlavní nepřátelé zažívání
Rozhovor s Magdalenou Vargovou, lektorkou ájurvédy. Sledovat jen obsah živin toho, co jíme, nestačí. "Pro dobré zdraví je třeba starat se o svoje trávení a naučit se naslouchat tělu," říká odbornice na ajurvédskou dietetiku Magdalena Vargová. K výživovým trendům, dietám a doplňkům stravy radí přistupovat s rozvahou.
Vařte jednoduše a zapomeňte na dogma
Rozhovor s Michaelou Sedláčkovou, lektorkou vaření. Ve vaření vidí převážně tvorbu, ne povinnost. Už ve 4. třídě upekla žloutkové věnečky. "Mamka měla v kuchyni velkou kuchařku s modrými deskami, já v ní často listovala a říkala si, mít tak Arabelin prsten a všechna jídla si přičarovat a ochutnat," říká vystudovaná biochemička a lektorka praktických kurzů vaření v Akademii léčivé výživy Ing. Michaela Sedláčková.
Zimní slunovrat
Slunovrat je astronomický úkaz, kdy Slunce dosahuje nejvyšší nebo nejnižší polohy na nebi vzhledem k rovníku Země. Při zimním slunovratu dosahuje Slunce své nejnižší polohy na obloze, sluneční paprsky musí procházet atmosférou po mnohem šikmější dráze a při průchodu ztrácí mnoho na své síle. Slunce je nám nejvíce vzdálené, den nejkratší a noc nejdelší a roční doba je nejchladnější.
Tříkrálová tradice
Původní CᵻMᵻBᵻ byla zkratka věty: „Christus mansionem benedicat.“ Čili latinsky: „Kristus ať obydlí žehná.“ Tři křížky symbolizují Svatou trojici. Tento nápis nade dveřmi chránil obydlí proti zlým mocem, protože v tomto období bývají brány mezi světy otevřené a my se chtě nechtě setkáváme i s těmi, kterým bychom se normálně vyhnuli. Jedná se o 12 posvátných nocí mezi Štědrým dnem a Třemi králi, během kterých se vykuřovala a čistila obydlí i chlévy kadidlem a sušenými bylinami.
K dlouhověkému životu patří i "divoké" maso
Tento článek berte jako zamyšlení nad kvalitou potravin či surovin v dnešní době. Patříte mezi lidi, kteří přemýšlí o tom, co kupují a čtou složení? Nebo jen chodíte mezi regály a berete cokoliv vám padne do oka? Ráda bych vás inspirovala, či přivedla k tomu, jak ozvláštnit svůj jídelníček o maso jiných kvalit než jsme zvyklí z obchodů.
Zdraví začíná v našich ústech... a to doslova
Když jsem hledala, na jaké téma napíšu nějaký chytrý odborný článek, obklopila jsem se nejrůznějšími fakty a studiemi na všelijaká populární témata a chvíli bádala nad tím, do čeho z toho se vrhnu. Pak mě napadla myšlenka: Nic nehledej. Podívej se do své vlastní praxe a začni tím nejjednodušším...tak, aby to všichni pochopili...