Blog

Hromnice - půl zimy, půl krajíce a půl píce
Máme za sebou Hromnice, tzn. že abychom měli zaručeno, že vydržíme do konce zimy se zásobami pro sebe i hospodářská zvířata, musíme mít ve spížích a senících ještě polovinu sklizně či zásob. Dnes už se to zdá téměř absurdní, když máme supermarket na dosah a v něm si můžeme i v neděli v zimě koupit čerstvé rohlíky, okurky, dokonce i jahody.

Zamyšlení nad jarní únavou
Proměny ročních dob s sebou nepřináší jen změny počasí a teplot, zároveň s nimi se mění i přirozené lidské potřeby. Díky moderním technologiím máme doma a v práci stále příjemné prostředí, dostatek světla i potravin, které by přirozeně v daném období nerostly, takže žádnou velkou potřebu přizpůsobovat se změnám necítíme. Má to ale háček, člověk je součástí přírody a když tento fakt ignoruje, připomíná se mu jeho fyzika a často i psychika nejrůznějšími symptomy, drobnějšími potížemi i většími nemocemi.

Říjen - na úklid a prevenci čas jako stvořený
Šmankote, už je tu říjen. A já jsem toho tolik nestihla. Chtělo by to naposledy pokosit trávu, petržel, tak tu už neprotrhám, boby potřebují ještě pár dní a rajčata možná i déle. O dokončení letních plánů v domácnosti a letošních pracovních i soukromých záměrů a tužeb ani nemluvě. Máte to podobně? Tak to pro nás mají moudří z dávné minulosti jednu neocenitelnou radu: posaďte se na to.

Negativní návyky lze měnit, pokud se dostaneme do inspirativního prostředí
Rozhovor s Rogerem Greenem, zakladatelem a lektorem Academy of Healing Nutrition v New Yorku. Přijel do Prahy, aby představil svůj koncept, jak se díky úpravě jídelníčku dožít vysokého věku ve zdraví. Novozélanďan Roger Green říká, že se musíme vrátit k co nejjednodušší stravě a obohatit ji o bylinky a super potraviny. A taky vynechat cukr.

Klíčem je neztrácet kontakt s přírodou
Rozhovor s Kateřinou Halamovou , lektorkou vaření. Existuje pravidlo: "Rozvíjej v sobě to, s čím za tebou lidé chodí nejčastěji pro radu." Tak jsem se dostala k vaření já, říká vystudovaná ekoložka, etnobotanička a lektorka vaření Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.

Kdy je jídlo lékem aneb proč Akademie léčivé výživy?
S termínem zdravá výživa nebo zdravé jídlo už jsme se tak nějak sžili. Ohání se jimi kde kdo - od maminek nutících své potomky pozřít neoblíbený pokrm, přes lékaře radící svým pacientům, až po nejrůznější celebrity vyžívající se v roli vzorů a vůdců nezdravým jídlem ohroženého davu. Je nám celkem jasné, že chceme-li být zdraví, musíme jíst zdravě, přičemž o tom, co je to zdravě máme značně vágní představu.

Výživové trendy a potravinové doplňky jsou hlavní nepřátelé zažívání
Rozhovor s Magdalenou Vargovou, lektorkou ájurvédy. Sledovat jen obsah živin toho, co jíme, nestačí. "Pro dobré zdraví je třeba starat se o svoje trávení a naučit se naslouchat tělu," říká odbornice na ajurvédskou dietetiku Magdalena Vargová. K výživovým trendům, dietám a doplňkům stravy radí přistupovat s rozvahou.

Vařte jednoduše a zapomeňte na dogma
Rozhovor s Michaelou Sedláčkovou, lektorkou vaření. Ve vaření vidí převážně tvorbu, ne povinnost. Už ve 4. třídě upekla žloutkové věnečky. "Mamka měla v kuchyni velkou kuchařku s modrými deskami, já v ní často listovala a říkala si, mít tak Arabelin prsten a všechna jídla si přičarovat a ochutnat," říká vystudovaná biochemička a lektorka praktických kurzů vaření v Akademii léčivé výživy Ing. Michaela Sedláčková.

Zimní slunovrat
Slunovrat je astronomický úkaz, kdy Slunce dosahuje nejvyšší nebo nejnižší polohy na nebi vzhledem k rovníku Země. Při zimním slunovratu dosahuje Slunce své nejnižší polohy na obloze, sluneční paprsky musí procházet atmosférou po mnohem šikmější dráze a při průchodu ztrácí mnoho na své síle. Slunce je nám nejvíce vzdálené, den nejkratší a noc nejdelší a roční doba je nejchladnější.

Tříkrálová tradice
Původní CᵻMᵻBᵻ byla zkratka věty: „Christus mansionem benedicat.“ Čili latinsky: „Kristus ať obydlí žehná.“ Tři křížky symbolizují Svatou trojici. Tento nápis nade dveřmi chránil obydlí proti zlým mocem, protože v tomto období bývají brány mezi světy otevřené a my se chtě nechtě setkáváme i s těmi, kterým bychom se normálně vyhnuli. Jedná se o 12 posvátných nocí mezi Štědrým dnem a Třemi králi, během kterých se vykuřovala a čistila obydlí i chlévy kadidlem a sušenými bylinami.