S námi nemá jarní únava šanci
Kdy: 22. 3. 2025 (od 9 do 17h)
Kde: Pracovna (Vlkova 628/36, Praha 3)
Jak říká náš specialista na tradiční čínskou dietetiku Martin Řezníček, je na jaře jistě třeba stravu odlehčit, ale vzhledem k tomu, že většina z nás má v některém směru spíše deficit, potřebujeme hlavně doplňovat a posilovat. Více
Jak říká náš specialista na tradiční čínskou dietetiku Martin Řezníček, je na jaře jistě třeba stravu odlehčit, ale vzhledem k tomu, že většina z nás má v některém směru spíše deficit, potřebujeme hlavně doplňovat a posilovat.
Je celkem všeobecně známé, že tzv. jarní únava vzniká v důsledku dlouhodobého přetížení organismu v zimních měsících s chladným počasím, nedostatkem slunečního světla, nedostatkem vitaminů, nedostatkem pohybu a výskytem běžných infekcí a viróz, s nimiž se zvlášť koncem zimy většinou setkáváme. Co už se ale zase tak často neříká je, že hlavní příčinou toho všeho je, že se dnešní moderní člověk nepřizpůsobuje proměnám počasí a celkovým změnám v rytmu života v přírodě v průběhu roku. Nebo se přizpůsobuje jen minimálně.
Proto budeme společně celou sobotu věnovat povídání o tom, jak se na jaře dobře vyživit z toho, co máme doma ve spíži, případně co si ještě dokoupit nebo opatřit, a jak si svou potřebu živin vhodně doplnit speciálními polévkami, kašemi, nápoji a elixíry – nebo chcete-li smoothies. Nebudou chybět praktické ukázky a ochutnávky, do jejichž přípravy se můžete zapojit i vy. Určitě budeme mít také dost prostoru na to, abychom si popovídali i o potřebných úpravách životního stylu, změnách návyků a podělíme se o své zkušenosti a triky, jak sám sebe přechytračit a přece jenom něco změnit. Všichni víme, že to není až tak snadné. My jsme však přesvědčeni, že jedna z nejsnazších cest je začít právě u jídla, protože o tom co, kdy (a s kým) budu jíst, se rozhodujeme sami do míry mnohem větší, než je tomu u jiných věcí v životě.
Co se na semináři dozvíte:
- Shrneme si charakteristiky roční doby jaro
- Řekneme si něco k potřebě rovnováhy, játrům a žlučníku
- Budeme se věnovat kyselé chuti, očistám a půstům
- Ukážeme si několik triků, jak klíčit, kvasit zeleninu a používat ocet
- Probereme téma tzv. divokých zelenin
- Připravíme si několik smoothies na doplnění energie a ochutnáme posilující bylinné čaje a výluhy
- Vyměníme si praktické tipy a recepty
- Koukneme se společně na širší souvislosti cyklů v přírodě a životě a na téma jarní rovnodennosti
- Pokud nám vyjde čas, podíváme se na uspořádání kuchyně, spíže, kuchyňské přístroje a další praktické pomocníky